Avatar uživatele
7Giorgio7

Jak byste vysvětlili pětistopý jambický verš lidem, kteří tomu vůbec nerozumí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, gagaga, petra15 před 3664 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Pokud i uvědomují, že je v češtině přízvuk hlavní na první slabice, na předložce atd. a přízvuk slabší, vedlejší, najdeme na liché slabice u troj- a víceslabičných slovech a ve složeninách, nemělo by to být také složité.
.
.Kklasický český verš je sylabotónický verš:, jedná se o jakousi kombinaci verše sylabického a tónického., u jehož zrodu stál na konci 18. století Josef Dobrovský; základním faktorem pro tvorbu českého verše je slovní přízvuk a rozmístění slabik přízvučných a nepřízvučných.

Sylabický verš – sylabický verš: v tomto verši je normován pouze počet slabik, nikoliv rozmístnění přízvuku.
tónický verš: v tomto verši je limitujícím faktorem pouze počet přízvučných slabik a jejich rozmístění, nepřízvučné slabiky nemají žádný význam;

Jamb: začíná slabikou nepřízvučnou, po níž následuje slabika přízvučná: . Jak je vidět na první pohled, jambická stopa koliduje s přirozeným českým přízvukem na první slabice (začíná slabikou nepřízvučnou). Slov, které začínají nepřízvučnou slabikou, je v češtině minimum, proto musíme tento problém nějak obejít. :

Českému přéízvuku na první slabice odpovídá trochej, – slabika přízvučná a pokračuje nepřízvučná – a daktyl. – slabika přízučná a pokračují dvě nepřízvučné.

Zkuste se podívat do odkazu, kde jsou podrobnosti. Jinak si můžete najít básnky a jejich verše a pokusit se vysvětlit. na schématu.
Doplňuji:
Uvědomila jsem si, že jste se ptal na pětistopý jambický – orma, když autor použije tradiční útvar složený z několika slok, která má daný např. počet slok, veršů v nich, rým, rytmus

blankvers je pětistopý jambický verš bez rýmů a strof.

Blankvers (nikoli blankverš!) (z franc. blanc vers = bily, cisty vers) – petistopy deseti nebo jedenactislabicny nerymovany vers jambickeho spadu. Basne jim psane jsou vetsinou nestroficke. Svou podstatou se blizi hovorovemu projevu, proto se rozsiril zejmena v dramaticke a epicke poezii. Nejvetsiho uplatneni dosahl v Anglii, blankversem psal Shakespeare, Milton, v nove dobe Eliot. Z anglicke poezie pronikl do evropskych literatur, v neposledni rade take do ceske.

Cesky blankvers je ponekud odlisny od anglickeho, coz je dano strukturou ceskeho jazyka, jenz ma omezene mnozstvi prizvucnych jednoslabicnych slov, z techto duvodu zacina mnohdy cesky blankvers daktylskou stopou. Nejvetsiho uplatneni dosahl u lumirovcu v jejich epickych latkach. Hojne jej pouzival zejmena J. Zeyer, zacatek Zpevu lasky z provence (Z letopisu lasky):
O verne lasce zpivat se mi chce,
jez jako zlaty pramen vytryskla,

atd.
http://www.ptej­teseknihovny.cz/u­loziste/aba001/2007-2009/blankvers

Zase prakticky na verších vybraných autorů.

jinak diskuse

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kelt

Vybral bych si ukázku, příklad a na něm to demonstroval. Už Komenský říkal, že učení má být názorné. Vyberte si nějakou báseň, stačí jedna sloka, a označit jednotlivé pojmy názorně – verš, sloka, stopa, co je jamb, přízvuk, rytmus a podobně. Některé věci jsou možná složité, pokud se použije jejich definice, ve skutečnosti člověk používá hodně věcí a nezabývá se podstatou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Hodně obtížně.

0 Nominace Nahlásit