Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak byste řešili sousedský spor?

Jak byste řešili sousedský spor? Dům souseda stojící na hranici mého pozemku, kdy on z jedné části mého pozemku nemá přístup k domu...přesto si v domě vyvrtal díru, vyvedl půl metrovou rouru digestoře zasahující na můj pozemek, navíc u vchodu na pozemek. V historické zástavbě, takovýto element? Jak toto vyřešit, když mi tvrdí, že pozemek pod střechou je jeho, ale na katastrální mapě je jasné, že jeho domem, zdí končí jeho hranice a začíná pozemek můj? Chodí si na můj pozemek, jako by mu patřil. Jak ho v tom zastavit?

Předmět Autor Datum
Obecně platí, že nejlepším řešením všech sporů, je vzájemná dohoda. Ne vždy se podaří přímo, potom j…
mirektatra 26.06.2012 08:54
mirektatra
Pozemek, zeď, stůl, to je jen majetek, který lze za prachy koupit, ale na skleničku si k němu sednet…
Moas 26.06.2012 09:14
Moas
Moc děkuji za radu, vypadá to ale, že vše raději budeme řešit přes úřad...na vytyčování hranic asi d…
majaka 26.06.2012 22:01
majaka
vypadá to, že se sousedem dohoda možná není...úřady radí...nechat udělat geodetické zaměření...zatím…
majaka 26.06.2012 22:04
majaka
A když všechny pokusy vyřešit to domluvou po dobrém selžou, můžeš mu tam tou rourou pustit septik :-…
rokator 26.06.2012 09:43
rokator
Nedoporučuji... viz: watch
JR_Ewing 26.06.2012 09:58
JR_Ewing
Tak tu jsem neznal :-)
rokator 26.06.2012 10:06
rokator
Pěkné :) poslední
majaka 27.06.2012 06:25
majaka

Obecně platí, že nejlepším řešením všech sporů, je vzájemná dohoda. Ne vždy se podaří přímo, potom je dobré využít prostředníka, který je schopen věcně a bez emocí, komunikovat s oběma stranami. V nejzažším případě je to soud. Od soudu však nečekejte spravedlnost, nýbrž pouze rozsudek...
Začal bych tím, že bych si nechal odborně a protokolárně vytýčit hranici svého pozemku. Požádal bych souseda, zda by si neudělal čas a byl vytyčování přítomen, aby vše bylo spravedlivé a nezpochybnitelné. Podle výsledku bych se se sousedem snažil dohodnout pravidla, kdy umožním jeho volný přístup a užívání svého pozemku, kdy se chci k takovému užívání předem vyjádřit a které jeho užívání mého pozemku mne nepřijatelně omezuje.
Z jednání by mělo být jasné, že nechci jen "vysírat", že vím, že i on potřebuje svůj prostor a já mu chci umožnit příjemnější život na oplátku, kdy to on umožní i mně. Pokud je rozumný a uvědomuje si, že soused je vlastně příbuzný, kterého si nevybíráme a vždycky budete mít hranici pozemku s někým společnou, bude i jeho zájmem, dohodnout se.
Ta předmětná trubka lze jistě upravit i tak, že se vyvede v pohledově nerušivém provedení do větší výšky, aby mechanicky nepřekážela a jí odvedené výpary z kuchyně se rozptýlily nerušivě do okolí...
Komunikace s lidmi je jedna z nejsložitějších...:-/ a křik, že to je moje, moje, můj, můj, moje, nevede k ničemu jinému, než k vymýšlení nepříjemností na obě strany. Pozemek, zeď, stůl, to je jen majetek, který lze za prachy koupit, ale na skleničku si k němu sednete sám, možná jenom sám... To by měl pochopit i ten soused.

Pozemek, zeď, stůl, to je jen majetek, který lze za prachy koupit, ale na skleničku si k němu sednete sám, možná jenom sám...

Pravda pravdoucí.
Pokud se sousedem není řeč, pak opravdu nezbývá, než nechat pozemek vytyčit odborníkem a následně u stavebního úřadu podat stížnost - z uvedeného popisu se mi totiž zdá, že právo je na vaší straně. Získáte možná klid, ztratíte ale - třeba až doteď příjemného - souseda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru