Avatar uživatele
anonym

Jak chovat včely bez včelínu?

Daly by se úspěšně pěstovat včely i bez včelína v domácích/ven­kovních podmínkách nebo je to zákonem zakázáno?
A jakým způsobem by dávali med? Oni jej skladují do plástvů které musí být nějak kryté? Vím, že včely jsou nebezpečné a musí se k ním pouze v ochraném obleku, ale co když to někdo má a ví jak na to, ale nemá včelín.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2876 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dudu

Tak především, proč vlastně vymýšlíš už vymyšlené a za další, včely nechováme ve včelínu, nýbrž v úle /včelín je krytá a uzavřená souprava úlů/. Tato včelstva je nutno kvůli domestikaci permanentně opečovávat, přikrmit a zazimovat. Ovšem v dutinách stromů nebo někde za krovem se můžeme setkat také se zdivočelým včelstvem. Původní včela divoká asi u nás už neexistuje. I od nich můžeme teoreticky získat něco od medu i vosku, ale jde spíše o dobrodružství. Jedno je jisté, že většina Tvých otázek jsou nepraktické ptákoviny a také to, že v lahvi od okurek se včely chovat nedají.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Včelín neni třeba. Potřebuješ úly. Místo úlu lze použít dutina stromu, stejně jako u divokých včel. Přinesou ti ale pod statně méně, a problém bude med z takoví dutiny dostat. Úl si můžeš lehce vyrobit ze špalku, dostatečného průměru a délky.
Třeba i takovéto pěkné:
http://www.dre­venesindele.cz/dre­veny_sindel_vce­li_klaty.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

A kdo Ti řekl, že včely jsou nebezpečné a může se k nim pouze v ochranném obleku? Záleží na zkušenosti včelaře a na plánech co chce dělat a podle toho se rozhodne jaké ochranné pomůcky zvolí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Děkuji za rozšíření obzorů.

před 2876 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Nejstarší včelaři postupovali tak, že vyřízli část stromu s dutinou kde žila původní včela divoká a tu pak umístili poblíž svého obydlí. První úly se nazývali brtě.
Na blanensku existuje vesnice, která je v kronikách zmiňována jako v Brťoví, Brťku, čili v Úlých /dnešní Brťov-Jeneč/. Němci byla jmenována jako Waldereich, tedy Lesní říše a odedávna se zde domorodci věnovali včelařství.

před 2876 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Sakra měl bych si ty včely vyhnat ze špajzky, než se vrátí mamka.

před 2876 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek