Avatar uživatele
annas

Jak chápete méně známé úsloví „věž ze slonové kosti“, když jej užijete ve větě:

„Můj domov, to je moje věž ze slonové kosti“

Znáte jiná spojení se slovem slon?. Děkuji.

Doplňuji:
Ad www. Otázka není vykonstruovaná, nemohu za to, že nepoznáte citát, který jsem nevymyslela já. Nikoho nezkouším, jen mě zajímá názor. Pokud považujete názor za zkoušení, tak by zde žádná otázka nezůstala. Navíc jste neodpověděl na mou otázku, takže jste měl příspěvek vložit do diskuze. Už v minulosti jste mě neoprávněně slovně napadl kvůli smazání svých odpovědí. Nepodsouvejte to, co nemáte ověřené.

Smazala jsem svou otázku, ale pak jsem se rozhodla, že ji vložím znova. Nejen v diskuzi u vaší chybné odpovědi jsem vás upozornila, že předpokládám, jste natolik férový, že svou chybnou obodovanou odpověď smažete stejně jako já, kkdyž jste mě napadl, že odpověď ve Wikipedii byla špatná a že jsem za ni dostala body. Vy jste je rovněž dostal, ale to vám nevadilo.
Píši zde, protože diskuzi nečtete, jak jsem se přesvědčila. Nemám k tomu víc co dodat.

Žádala jsem vás několikrát, abyste mě netykal ať to je či není na netu zvykem.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 17Pro koho je otázka zajímavá? anonym, led, kenyrts, vagra, aramah, iceT, Andělé, johana 56, anonym, Drap, fcoop, Pájo, redy, Damiana, Illines, anonym, Sarrow před 4378 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

V tomto souvětí chápu domov jako něco vzácného,nedot­knutelného,nev­šedního.Jinak všeobecně známé je slon v porcelánu,vzácný jako bílý slon,paměť jako slon…:D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Andělé

Tj.velmi krásná otázka s nádherným citátem…
Chápu to asi takto: slonová kost je velmi pevná. Věž bych chápala jako pokoru před něčím vzácným a její výšku jako lásku.
Dohromady by to mohlo být jako „domov,který je velmi pevný,čistý a plný lásky“.
Je to vzácnost,s pevnými základy,plné lásky,kterou nikdo nezboří. Číší z ní pokora.

www,pokud se Vám otázka nelíbí,tak ji nesnižujte a neurážejte.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Môj domov, kde sa uzavriem pred vonkajším svetom. Nevidím, nepočujem nič zo strastí a bolestí iných. Žijem svoj vlastný život vo svojom vlastnom svete.
Doplňuji:
Vážení kritici,
Annas sa pýtala, ako chápeme daný citát a na to odpovedala väčšina príspevkov.

Ďakujem Dr.Axlovi za vyčerpávajúce vysvetlenie zdroja citátu, to som nevedela, ale kritika jej príspevku sa mi nezdá vhodná. Neodpovedal ste vlastne, ako vy konkrétne chápete daný citát ale opísali ste z článku Intelektuálové a církev, z ktorého i ja použijem citát s ktorým nesúhlasím:
„Obraz věže ze slonoviny totiž překvapivě pochází z Písně písní, v níž je navíc ztotožněna s věží Davidovou. Otvírá se nám tak zde sugestivní obraz, neboť věž ze slonoviny neznamená „vzdušné zámky,“ do nichž se nepraktický intelektuál utíká před světem, ale naopak věž válečnou. Intelektuálova samota na takové věži tedy neznamená únik, nýbrž stráž. Věž totiž slouží nejen k odloučení a ochraně, ale především umožňuje dobrý rozhled.“
Viem, že som mala doplnok dať do diskusie, ale odpovedám súčasne i ´www´. váš príspevok patrí do diskusie, nie je to odpoveď na znenie otázky.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

…možná mají paměť jako slonové…ze známé české písničky
…slonovinová věž…sídlo vládkyně říše Fantazie,film netřeba jmenovat
zmíněný -slon v porcelánu-taktéž netřeba komentovat,občas je tím slonem každý v neznámé situaci

  • Můj domov,to je moje věž ze slonové kosti- bych chápala jako něco drahého,přece slonovina je drahý artikl,pokud lze soudit…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Ač „slonovina“ značí jedinečnost a běloskvoucí úžasnost,můj domov je pocit bezpečí,pohodlí,ú­tulnosti,soukro­mí.Je to svět,který odpovídá mým pžedstavám a patří pouze mně.Slon symbolizuje kolos,který se naučí poslouchat povely,umí být pokorný,ale ne bezbranný.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Obraz věže ze slonoviny totiž překvapivě pochází z Písně písní, v níž je navíc ztotožněna s věží Davidovou. Otvírá se nám tak zde sugestivní obraz, neboť věž ze slonoviny neznamená „vzdušné zámky,“ do nichž se nepraktický intelek-tuál utíká před světem, ale naopak věž válečnou. Intelektuálova samota na takové věži tedy neznamená únik, nýbrž stráž.
Úsloví věž ze slonové kosti pochází již ze starého zákona a obecně je vnímána jako metafora skleněného paláce s povýšeným a přehlížejícím panovníkem zcela odtrženým od reality a života normálních lidí (poddaných).
Takže uvedené spojení s domovem je slovní a nelogický paskvil a umělý tvar deformující původní význam.
Zřejmě toto mohl mít na mysli www, takže výtka není na místě a neznalost pravého významu je na protistraně. Tristní je, že se nechalo důvěřivě uvést v omyl i 11 uživatelů s *.
Anebo, že by se pletl Dr. Jičínský či dokonce rektor Univerzity v Cambridge? viz odkazy:
http://vysoci­na.cssd.cz/Clan­ky/Novinky/do­drzovani-ustavy-jicinsky.aspx
http://www.msmt­.cz/reforma-terciarniho-vzdelavani/hos­podarske-noviny-budete-i-vy-to-co-jsme-ted-my
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/P%C3%AD­se%C5%88_p%C3%AD­sn%C3%AD
http://nase-rec.ujc.cas.cz/ar­chiv.php?art=352
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jak-se-jmenuje-elektrarna-na-rece-zambezi-ktera-dodava-elektrinu-zimbabwe-i-zambii
P.S. Když učitel položí nesmyslnou otázku, nepatří pětka žákovi, ale učiteli.
Doplňuji:
Milá led, jindy vnímáš lépe smysl odpovědi.
Takže ještě jednou a po lopatě. Nejedná se o citát (za ten je jen vydáván), v otázce je použito správné úsloví ve zcela absurdním spojení. A na to jsem odpověděl snad dostatečně jasně, chápu jej jako pokus o umělý novotvar s výsledkem naprostého fiaska a postavení původního významu.
Nepřístupný a ignorující přepych nemá s charakterem domova naprosto nic společného. Argumenty a polemika není kritikou, jen názorem s poukázáním na historií zaběhlou spojitost, jež je tímto účelově przněna.
Stařičký a moudrý profesor latiny by se obracel v hrobě.
Úsloví vyjadřuje povýšenost a pohrdání a neříkej mi, že bys zrovna tohle chtěla ve svém vlastním domově !

Zdroj: http://cb.cz/ca­sopis/cislo.php?0406_in­telektualove

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kropitko

No vidím, že Dr.Axl nezklamal, pořád se jen chová jak arogantní ignorant. Lituji lidi, kteří se pohybují v jeho blízkosti. Tohle je opět jedna z otázek, která má smysl a je dobře, že tu padla. „odpovedi.cz“ se hemží blbinami, ať už připitomělé otázky, či dokonce ještě pitomější odpovědi,, viz Dr. Axl a jemu podobní. Když vás to nebaví a máte pořád jen výhrady, tak někam zalezte a sem nelezte,, je mi z vás blbě. Proto sem nechodím,,je to hrůza co si lidé dovolí. Vy můžete jít rovnou do politiky, tam taky melou co se jim zrovna hodí, bez hlavy a paty,,,

před 4370 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
fcoop

Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé.

Jan Werich

před 4369 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Kropítko, všimla jsem si Vaší reakce. Uvědomuji se, se Váš typický obrázek je vídět méně často. Děkuji.

Co dodat …

před 4369 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kropitko

jo,jo, není to co bývalo, jde to do kopru, tak nevidím důvod,,jen občas nakouknu,,,

před 4369 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Ad Dr.Axl.
Stále zastávam názor o správnosti položenej otázky. Akýkoťvek citát možno chápať rôzne. Ty sa zaoberáš pôvodom citátu. Je sa zoberám chápaním znenia citátu. Domov – v znení citátu chápem ako symbol, vežu – ako uzavretie sa do seba, vzdialenie od všetkého čo by ma mohlo rušiť… Prirodzene iný to môže chápať ako snahu dostať sa na vrchol – ale vždy, opakujem vždy slonovinová veža tu znamená symbol odlúčenia.
Ak by som položila otázku:
Ako chápete citát: Učiťsa, učiť sa, učiť sa.
odpovedal by si mi esejou o Leninovi, alebo by si sa zaoberal otázkou vplyvu a potreby učenia?

před 4377 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Led ,připomněla jste mně slova básně Buď práci čest od Sv. Čecha. Určitě by se básník obracel v hrobě, kdyby věděl, jak jeho slova, která byla myšlena jako oslava každé práce, změnila svůj význam a zprofanovala se.

před 4375 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Led, děkuji za Vaši objektivnost. Uvědomujete si, že původní významy citátů, rčení, úsloví se posouvají a v současnosti se chápou jinak. Odpovídající citát pochopili tak, jak napsali – to mě zajímalo. . í

Snad jazykový koutek ČRo Plzeň nehlásá bludy, když jsem podobně znějící otázku zaslechla, samozřejmě bez odpovědi. Po reakci jsem hledala v archivu a našla. Další možné vysvětlení – symbol bezpečí a pevnosti.

Určitě je vhodnější zeptat se, co budete vařit, jaké je počasí než vložit dotaz na význam citátu, který se stal rčením a používá se v různých oblastech včetně politiky. Bohužel reagují ti, kteří neznají zákonitosti vývoje českého jazyka. Samozřejmě nezpochybňuji původní výnam, ale opakuji, původní významy se mění a posouvají.
Proč třeba architekty, malíře a sochaře omrzel „roh hojnosti“ a stal se přirovnáním obrazným stejně jako „zlatý důl“. Mnohokrát jsem odpovídala na původ různých rčení, která vypovídala o něčem jiném než je dnes. I to Leninovo učit se … čemu, co, dobré či špatné?
Kdo uvěří uvěří, kdo nechce , nemá smysl něco vysvětlovat.
Proto jsem reagovala na Váš názor. Ještě jednou děkuji.
Nevkládám odkaz, nemá to smysl …

před 4376 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Oprava: Bohužel nepřiměřeně reagují ti, kteří … o něčem jiném, než, je dnes .

před 4376 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek