Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak daleko má být hnojník od plotu sousedů?

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak daleko má být hnojník od plotu sousedů?
Máme souseda, který chová prasata atd. Udělal si hnojník (neizolavaný, bez žumpy, pouze díra ohraničená eternitem)cca. 1 m od našeho plotu, dům máme postaven cca. 10 m od hnojníku. Kolem jejich hnojníku procházíme domů, nemůžeme skoro ani větrat, jaký je z toho smrad. Sami si to dali co nejdále od domu, aby jim to nesmrdělo, další sousedi mají na opačnou stranu okna, tak těm to údajně nevadí. Ještě k tomu si to hnojniště postavili asi 0,5 od rour, ve kterých vede obecní potok. Veškerá močůvka teče z hnojniště do potoka. Několikrát jsem je upozorňovala na zápach, ale věc je nezajímá!!! Co s tím mohu dělat? Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Žádný zákon nestanoví, jak daleko má být hnojník od plotu. Celá problematika je poměrně složitá a po…
Kurt 20.02.2011 14:13
Kurt
Asi bych to neřešil stížnostmi kvůli zápachu, ale stížností za znečisťování potoka. Podle mě máte ta…
manas 20.02.2011 14:54
manas
To co popisujete není hnojník, ale nelegální jímka biologického odpadu :-) , pokud s nimi není dohod… poslední
Otazník. 20.02.2011 17:16
Otazník.

Žádný zákon nestanoví, jak daleko má být hnojník od plotu.
Celá problematika je poměrně složitá a pokud se sousedem není domluva, přizvěte si na pomoc buď zástupce obce, ve které se daný pozemek nachází, nebo rovnou podejte žalobu.
Více informací najdete kupříkladu zde: pravni-poradna
Pokud znečišťuje povrchové vody, opět se obraťte na příslušný úřad (nebo jeho odbor) v místě, kde ke znečišťování dochází - oni mají na starosti dohlížet nad zdroji znečištění.

To co popisujete není hnojník, ale nelegální jímka biologického odpadu :-) , pokud s nimi není dohoda, kontaktujte odbor životního protředí a argumentujte poškozováním prostředí.
Spor podle občanského zákoníku by byl zdlouhavý, takto jako nelegal stavbu s dopadem na životní prostředí musí odbor řešit bezodkladně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru