Avatar uživatele
mosoj

Jak daleko od Slunce dosáhne sluneční vítr?

Jaké jsou současné poznatky o tomto fenoménu ?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2685 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Dosáhne do heliopauzy, ta je od Slunce vzdálená asi 90 astronomických jednotek. Pěkný článek o tom je tady: http://vtm.e15­.cz/clanek/kde-konci-slunecni-soustava

Upravil/a: Emefej

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jde o proud nabitých částic (elektrony, protony, jádra hélia) původem ze sluneční koróny o rychlosti až 800 km/s, většinou ale menší a postupně se snižující. Dosáhne prakticky až tam, kde se střetává s hvězdným větrem.

„Ve vzdálenosti okolo 80 až 90 AU se rychlost slunečního větru skokově mění. Na tzv. heliopauze z nadzvukové rychlosti klesá na podzvukovou a dochází ke zvýšení koncentrace elektricky nabitých částic. Jedná se v podstatě o rázovou vlnu, která vzniká interakcí proudů slunečního větru s proudem mezihvězdných částic“.

Zdroj: http://www.tre­king.cz/astro­nomie/slunecni-vitr.htm

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

"Myšlenka slunečního větru se zrodila na počátku šedesátých let 20. století, kdy si fyzici uvědomili, že by kosmické paprsky mohly být modulovány magnetickým polem ve slunečním větru, a vypracovali vztahy, které tento efekt popisují („aproximace silového pole“). Tyto vztahy vycházejí ze zjištěné energie kosmických paprsků v okamžiku, kdy dosáhnou naší planety, a z energie kosmických paprsků v mezihvězdném prostředí, tedy mimo heliosféru. Nejdůležitější slabinou prvních aproximací je to, že neberou v úvahu silnou korelaci mezi sluneční modulací a změnami sluneční aktivity. Ve skutečnosti je modulace závislá na velikosti náboje a mění se s časem v průběhu měsíců až roků, a to aproximace nepředpokládá.
..
Díky těmto pokrokům zpřesnili fyzici z univerzit v Baltimore a v Chicagu vztah pro modulaci a došli k závěru, že částice s různými náboji jsou různě ovlivněny polem, které je spojeno se slunečním větrem.

Nový vztah totiž bere v úvahu dříve neznámé fyzikální jevy ve slunečním větru. Důležitými aspekty jsou také morfologie magnetického pole uvnitř heliosféry, energie částic v kosmickém záření a čas, který částice potřebují na to, aby se dostaly z mezihvězdné hmoty na Zemi.
Sluneční vítr, proud plazmatu, vytváří polární záři srážkami s atomy a molekulami zemské horní atmosféry."
http://www.mat­fyz.cz/clanky/590-aktuality-z-fyziky-xxix#!ucitelstvi
¨¨¨¨
"Sluneční vítr cestuje za dráhu Saturnu a Uranu, až se nakonec srazí s mezihvězdným plynem. Do té doby sluneční vítr zřídl, ochladl a zeslábl. Oblast, kde se tlaky slunečního větru a mezihvězdného plynu vyrovnávají, je hranicí heliosféry.

Sluneční vítr proudí do rozlehlého meziplanetárního prostoru. Spolu se sluneční aktivitou ovlivňuje planety a meziplanetární prostor.

Co je sluneční vítr
autor Hayanon
Přeložil M. Vandas

http://scostep­.apps01.yorku­.ca/wp-content/upload­s/2013/05/solar­wind_lesser_cz­.pdf

Sluneční vítr tvoří především směs protonů a elektronů, které rychlostí nad 400 kilometrů za sekundu neustále vyvrhuje Slunce. „Jde v podstatě o rozpínající se horkou atmosféru Slunce, která má dostatečnou rychlost, aby unikla z přitažlivosti naší hvězdy,“ vysvětluje Marek Vandas z Astronomického ústavu Akademie věd.

„Vítr“ pokračuje nezměněnou rychlostí až do chvíle, kdy narazí na plazmu (tedy také nabité částice) vesmírného původu a magnetické pole mezihvězdného plynu. Tam, kde se střetnou, leží konec tzv. heliosféry a hranice radiačního vlivu Slunce.

Hranice oblasti, kam dosahuje vliv slunečního větru, leží zhruba v e necelých dvacet miliard kilometrů od nás. Nebo se tak alespoň domníváme.
http://techne­t.idnes.cz/vo­yager-1-hranice-slunecni-soustavy-dba-/veda.aspx?c=A120913­_165754_veda_mla

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek