Avatar uživatele
autacek

Jak dlouho jde přežít (ztracen) na poušti s jedním velbloudem?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2333 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Otázka je příliš obecná. Jsou různé druhy velbloudů, různé pouště, také na tom, zda najdou cestou nějaké křoviny atd.

Předpokládám, že člověk nemá s sebou zásoby vody ani jídla. Z odkazu vypjývá, že vellbloud samozřejmě vydrží déle.

"Je jasné, že suchý vzduch a vysoké teploty lidský organismus dehydratují rychleji, přičemž za ideálních podmínek člověk vydrží bez vody až 7–10 dní, než zemře. (Většinou se ale uvádí údaj 5 dnů.) Od odborníků na přežití uslyšíte, že na poušti brzy přijdete na to, že se ani nepotíte… a měli byste je nechat doříct proč! …protože horký pot se z pokožky neustále odpařuje.

Lékaři dále prokázali, že za hodinu člověk na poušti vypotí až 1 litr tekutiny. V extrémních podmínkách tak může dospělý člověk ztratit mezi jedním a půldruhým litrem tekutin za hodinu. Pokud úbytek tekutin nenahradí, dojde k poklesu objemu tělesných tekutin, mezi jinými i krve. Jestliže se tělo dostane do tohoto stavu, ustává pocení a tělesná teplota prudce stoupá, zatímco krevní tlak kvůli nízkému objemu krve klesá. Tehdy následuje rychlá smrt. Při velkém výdeji energie to může být i otázka hodin."

http://vtm.e15­.cz/clanek/ko­lik-dni-vydrzi-clovek-na-pousti-bez-vody

"V Arábii lidé chovají dromedáry už 6000 let. K domestikaci drabařů došlo na pláních severního Iránu a jižní Turkménie někdy před 4500 lety.

Společně s jihoamerickými lamami patří velbloudi k savcům nejlépe přizpůsobeným k životu v poušti. Hrby, které jim daly jméno, jim slouží jako zásobárna vysoce energetického tuku, který se při uvolňování energie štěpí na oxid uhličitý a vodu. Tento geniální způsob adaptace na nehostinné podmínky pouští bez dostatku vody jim umožňuje přežít až několikaměsíční období bez potravy. Dobře živený jedinec může mít v hrbu uloženo až 200 kg tuku.

Další fascinující „nej“ se skrývá za unikátním způsobem hospodaření s vodou. Velbloudi se totiž začínají potit až ve chvíli, kdy jejich tělesná teplota překročí 40 °C. Na první pohled hodně kontraproduktivně působí jejich hustá srst. Člověk by řekl, že se při vysokých pouštních teplotách musejí přehřívat. Opak je pravdou, protože hustá srst brání vypařování vody. Navíc mají velbloudi nesmírně výkonné ledviny, které odfiltrují z moči téměř všechnu vodu. Velbloudí trus je tak suchý, že se dá téměř okamžitě použít jako palivo.

Je to až neuvěřitelné, ale velbloudi umí vydržet v těch nejtěžších podmínkách až týden bez vody. Za příznivější situace se nemusí napít skoro měsíc." atd.
http://zoomma­gazin.iprima.cz/pri­roda/drabar-nebo-dromedar-titanove-poustnich-oblasti-vite-ze-jim-hrozi-vyhynuti

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Záleží na které poušti a jak si umíš poradit. Někteří jedinci dokáží s jedním velbloudem přejít každou ze známých pouští.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Vydrží tak dlouho, jak dlouho mu vydrží velbloud. Některé africké kmeny v nouzi napíchnou zvířeti krční žílu a pijí jeho krev. Nevýhoda je, že v tom krku není šroubení, takže si nemůžou našroubovat kohoutek. Ale oni ti černí kluci jsou šikovní a poradí si s tím i tak.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vikimiki11

Podle mě do té doby kdy ti přestane pracovat organismus ze stáří, protože si zavoláš vesmírnou loď se zásobama a ta ztroskotá, ale zásoby a zbytky lodě stačí na udělání galaktické vysílačky.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… no, když budu hodně šetřit, tak my vydrží asi tak na den https://www.go­ogle.cz/search?q=ci­garety+s+velblou­dem&newwindow=1&sa=X&t­bm=isch&tbo=u&sou­rce=univ&ved=0a­hUKEwi9rIGXsPrXAh­WCKFAKHYieBeoQ­sAQIJw&biw=1229&b­ih=594 …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek