Avatar uživatele
VIKTORIÁ

Jak dlouho potrvá přidání druhého jména?

Chtěla bych si dát druhé jméno, nevíte jak dlouho bude trvat, než vše bude vyřízené? Kam s tím musím jít? Bude se mi i druhé jméno muset dopisovat třeba i na kartičce pojištění, u lékaře ..... Děkuji za každou odpověd!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4057 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Než to vyřídí vaše matrika. dotaz už byl několikrát položený.

Moje odpověď, další podrobnosti v odkazech.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/druhe-jmeno

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jde-si-ke-krestnimu-jmenu-pridat-druhe

Ono je sice možná hezké mít dvě jména, ale nese to s sebou celou řadu problémů. „Lidé, kteří chtějí používat dvě jména nyní v dospělosti musí změnit veškeré své doklady a při veškerém styku musí obě jména používat,“ vysvětlila komplikace se dvěmi jmény Pieklová. Lidem se příliš do změn veškerých dokumentů zřejmě nechce a tak raději zůstávají u jednoho jména. „Navíc zde na toto nejsme zvyklí. Nyní to česká tradice mít dvě jména. Snad až ta mladší generace příjde tomu mít dvě křestní jména na chuť,“ myslí si Nakládal. Rozhodně však zatím matriky v tomto směru hlásí klidno a slunečno.

V Česku si může jednoduchým administrativním krokem každý občan nechat zapsat do matriky a tím i do rodného listu druhé rodné jméno podle vlastní volby. Stačí navštívit svoji rodnou matriku, být plnoletý (u dětí provádí rodiče) s původním rodným listem a občanským průkazem. Úkon je osvobozen od poplatku. Na tuto změnu je právní nárok.

Následná změna rodného jména již tak jednoduchá není a není na ni právní nárok. Po zápisu druhého rodného jména je nutné změnit všechny příslušné doklady jako občanský průkaz a pas.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

Doufám že tvoje druhý jméno bude PLZÉŇ..

před 4057 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek