Avatar uživatele
Seznam.cz

Jak dlouho trvá nastartování rychlíku?

Muže v Poděbradech srazil vrtulník, rychlík záchranářů už startoval zbytečně

Zajímavá 0 před 2670 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kulpix

Zvláštní článek.
Jinak motor lokomotivy v tuhé zimě startuje klidně i víc jak dvě minuty. Viděl jsem to na vlastní oči. Čoudu jak z továrny, pak rána a za 5 minut už jela.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Rychlíky u nás většinou tahají elektrické lokomotivy, které se nijak nestartují. Strojvedoucí pohne pákou a vlak jede.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kelley

Dubraro: nejdřív nstartuje pomocný kompresor, až má dost vzduchu, zvedne sběrač, pak nastartuje hlavní kompresory a až má dost vzduchu v brzdách, teprve může vyjet – takže to taky pár minut zabere 🙂 Pokud tedy nemá mašina vzduch z předchozí jízdy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dubraro

kelley a Kulpix:
Museli bychom to více rozebrat, původní otázka zněla na „nastartování rychlíku“, ne lokomotivy. Pokud se rychlík skládá z vozů a lokomotivy, tak lokomotiva se „startuje“, připravuje k provozu, myslím že správný výraz je „vystrojí“, v depu. K vozům se připojuje již v provozuschopném stavu. Ovšem vozy je také třeba před jízdou vytopit, naplnit vodou, natlakovat vzduchem… takže celý proces „startování rychlíku“ se skládá z řady úkonů. Ale rychlík, který je přistaven k nástupišti, je již připraven vyjet okamžitě, jakmile je vypraven nebo dostane odjezdové návěští, bez ohledu na to jakou lokomotivou je tažen.
Dalších komplikací bychom se dočkali, kdybychom uvažovali tzv. motorový rychlík, kde první vůz je zároveň lokomotivou… 🙂

před 2666 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek