Avatar uživatele
ondra07

Jak funguje Bazos.cz a přidávání inzerátů z programátorského hlediska?

Zdravím Vás, je zde nějaký programátor, který by mi ve zkratce vysvětlil, jak bazos či aukro či jiné inz. portály evidují zboží? Jsem amatér, ale zajímá mě to. Já jako uživatel přidám zboží na bazos, tak kam se to zboží přidá? Je to dělané před databáze nějak nebo jak? Jakoby, kde ten bazos to zboží ukládá mě zajímá. A jestli by mohl dát přístup někomu jinému, aby měl ten někdo jiný přístup do té jeho datábaze či úložiště.
Ano, mám divné a složité dotazy.. ale docela ocením rady.

A další důležitý dotaz: Jde nějak udělat, abych vytvořil program či vyhledávací systém nebo já nevím co, který by vyhledával zboží na bazosi či aukru? Určitě znáte všichni heureku.cz. Zadám na heureku například: Iphone 6 a ono to vyhledá v obchodech nejlevnější iphone 6 :) Jde něco podobného vytvořit i na bazos či aukro?

Předem děkuju za stručné odpovědi, stačí napsat, jestli to jde nebo nejde. Nemusíte to rozepisovat moc.

Jpau: dekuju moc, presne tuto odpoved jsem ocekaval.
Briketka: to, cos mi poslala, uz znam.. Na to jsem se vubec neptal, ale diky :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? briketka10 před 3243 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jpau

Odpoveď byla označena jako užitečná

Když to je tak…

Pochopitelně cokoli, co takto prezentuje nějaká data tak má databázi, kde ta data jsou. Do té databáze se Ty jako uživatel nemáš šanci dostat (pokud se nebudeš snažit napadnout server, kde ta databáze je). Čili pro to, co potřebuješ je dobré vypozorovat jak funguje obsluha databáze (resp. nějaké aplikace „vespod“ co pracuje s databází) v souvislosti s tím, co vidíš (tzn. nějaká stránka).

Těch způsobů je pochopitelně víc. Většinou se používá nějaký javascript, který komunikuje s nějakou službou (je to něco jako poslíček, co dostane data od Tebe a dodá je aplikaci, která s nimi něco udělá – např. najde iPhone 6 v databázi a vrátí výsledky). V ideálním světě (kde nežijeme) nejsou tyto služby nijak zabezpečené a Ty jim tak můžeš cokoli podstrkovat a cokoli si z nich brát. V reálném světě se používají různé způsoby zabezpečení, které je třeba obejít – dělá se to např. tak, že pokud to jde, nastuduješ scripty, které zajišťují tu část komunikace na stránce s aplikací a vytvoříš si vlastní, které aplikaci nakukají, že jsi návštěvník stránky a ne robot – je to dřina a ne vždy tudy vede cesta (pokud dostaneš komprimovaný – tzn. pro člověka nečitelný javascript tak good luck).

Další možnost je používat k obsluze stránky a objektu na ni nějaké renderovací jádro – dobré zkušenosti mám třeba s Geckem (to se používá mj. ve FireFoxu), k tomu existuje mezivrstva (zde xulrunner), kterou můžeš implementovat a přistupovat pomocí svého robota přímo k prvkům stránky a nastavovat jim hodnoty. Takže jakoby zadáš „Iphone 6“ a klikneš na „Hledat“. Stránka ti vrátí výsledky.

Vyhodnocení výsledků je kapitola sama o sobě. Většinou se vyplatí s tím moc nepárat a pustit na to něco, čemu se říká parser. Ten stránku „rozebere na součástky“ a vezme si jen to, co hledáš. Parser můžeš napsat debilně pomocí pozic, hloupě pomocí regulárních výrazů (v poměru cena/výkon asi nejlepší volba) nebo použít wrapper – to ale záleží na tom, jaká data řešíš.

Potom už většinou přijde jenom nějaká deserializace (zařazení součástek do chlívečků) a Tvoje logika (zde by to bylo „našel jsem tolik a tolik iPhonů 6, nejlevnější je tolik, nejdražší tolik“).

Za pravopis neručím.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ondra07 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

Aukro.cz najdeš vše v Nápovědě zde :
http://napove­da.aukro.cz/
Doplňuji:
bazos.cz funguje takto :
http://www.ba­zos.cz/napove­da.php

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Clouseau

Data se ukládají do SQL databáze, kdo k nim má přístup je jen na majiteli. Pokud vím tak například aukro má API pro externí firmy a přístup k datům dává… Za jakých podmínek a pro koho to netuším. Jednou jsem tam vyhrál poměrně drahý věci za korunu který byli v akci kup teď. Načež se ale ukázalo že se jim omylem vystavily věci když jen programátoři jiné firmy testovali… Nicméně trval jsem na tom že to je jejich problém a já regulerně aukci vyhrál a ty věci mi nakonec poslali 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

ondra07

Nemusíte to rozepisovat moc -Tvoje slova,
tak jsem napsala pouze stručnou odpověď :)

před 3243 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet