Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jak funguje ruční vysílačka s vytahovací anténou?

Viděl jsem jak vytáhl z opasku vysílačku, vytáhl anténu (jako u rádia) a zavolal kolegovi, který byl na opačné straně lesa. „Bobe jsi tam?“. Kolega Bob také vzal vysílačku z opasku, vytáhl anténu a říká, že ano a co potřebuje. Po dokončení rozhovoru zasunul anténu a připnul vysílačku na opasek.
Otázka zní: Jak mohl kolega Bob slyšet, co mu ve vysílačce říká, když měl na své vysílačce zasunutou anténu? Pokud tedy slyšel, na co vytahoval anténu a poté opět zasunul zpět?
Jasně, chápu, když odpovíte, že na zesílení signálu, ale pokud se slyšeli, nemuseli vytahovat tu anténu.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz před 2873 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Roman71

Odpoveď byla označena jako užitečná

Tak na tohle ti dám odpověď radioamatéra, který se zabýval laděním antén radiostanic. Příjem zasunutá anténa sice ovlivnit dokáže, ale záleží na vzájemné vzdálenosti radiostanic.

Něco jiného nastává, když chceš vysílat. Aby došlo k plnému vyzáření VF výkonu z koncového stupně, je potřeba mít anténu vysunutou. V případě zasunuté antény při vysílání dochází k takzvanému odrazu VF vlny zpět do vysílací části radiostanice a hrozí poškození výkonového tranzistoru koncového stupně vysílacího obvodu. Při vysílání tedy vždy anténu vysunout. :)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Máš naprostou pravdu, ale hovor při nedostatečném signálu je velmi špatně srozumitelný, přerušovaný a s výpadky. Pro detekci příchozího hovoru zřejmě stačí signál slabší. Přijímací vysílačka jen hlasitě zašumí.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek