Avatar uživatele
luckykubrt

Jak funguje tržní mechanismus ?

Vzhledem k tomu, že tu byla otázka ohledně ekologie a ekonomie napadla mně otázka jak vlastně funguje tržní mechanismus. Ono to do dnešní doby nějak fungovalo, ale já nejsem žádný obchodník. Přesto jako spotřebitele mně zajímá, když někdo vyrábí ve velkém, ničí třeba přitom i ekologii a o některých cenách se dá říct, že jsou přímo nekřesťanské nebo moderně astronomicky vysoké. Jak to jako má trvale fungovat ? Bohatí (zřejmě ti obchodníci, kteří prodávají) bohatnou ještě víc a chudí bankrotují… a kdo jim to potom bude kupovat ? Není možné, že by jim ty výrobky leželi potom zbytečně ve skladech, protože ti, co na to měli už si to koupili a ti, co na to nemají si to stejně nemůžou dovolit ?

Zajímavá 0 před 2766 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

To, co kolega klumprt píše je sice svatá pravda, ale neodpovídá na otázku. Tržní mechanismus funguje na základě poptávky a nabídky, poptávka na koupěschopnosti obyvatelstva. Jestliže je nabídka v převisu, cena zboží klesne a naopak. Velkou roli ve stanovení ceny zboží hraje konkurence a kvalita výrobku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Tržní mechanismus potřebuje ke svému fungování střední třídu, která dělá nějakou práci a dostává za ni slušné peníze, které pak může utrácet. Střední třída je zároveň nejdůležitější a nejohroženější z celé společnosti. Je nejlepší ke zdaňování, protože na daně má a je početná. Ze střední třídy se dá docela snadno propadnout níž. Poměrně těžko se dá dostat výš. Pokud politika státu způsobuje decimování střední třídy, nárůst počtu chudých a bohatnutí bohatých, koleduje si o problémy.
Ovšem je třeba si uvědomit, že tržní hospodářství je ten nejlepší model. Pokud se Klaus starší vyznačoval v devadesátkách tím, že spoléhal na neviditelnou ruku trhu téměř ve všem, měl tak trochu pravdu. Po sametové revoluci to opravdu, ale opravdu nešlo udělat jinak, než trh uvolnit a zrušit centrální plánování.
Alarmující je, že Brusel se plíživě k centrálnímu plánování plíživě vrací formou různých dotací a směrnic. Respektive Brusel se k tomu nevrací, on v tom 40 let nežil, Brusel spíš zkouší něco „nového“. Podle mě zbytečný luxus, tyhlety dotace a hromada směrnic na kdeco. V době, kdy Evropa ztrácí konkurenceschopnost v globální ekonomice, si nakládá na hrb všechny tyhlety nesmysly.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Jak funguje, utrhni co se dá nevíš co bude zítra, to komouši měli jinak, včera již znamená zítra

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klumprt

Kepler

Já jsem nabyl z otázky, zejména z jejího popisu, dojmu, že tazateli je již známo fungování nabídky a poptávky a spíše se pídí po příčinách problémů současného evropského tržního hospodářství.
Někdy lidi chtějí vědět něco jiného, než na co se ptají a já se to pokouším odhadnout 🙂
Jinak, popsals ten základ hezky, ale jestli to někdo nechápe, tak bych řek, že to z tohoto stejně nepochopí. Tohle se musí nakreslit a doplnit několika příklady. T

před 2765 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek