Avatar uživatele
štamgast

Jak funguje větrání oknem na ventilaci?

Jde mi o to, jestli se vzduch z venku natlačí do místnosti, nebo jestli vzduch z místnosti vyjde ven. Případně pokud je to obojí.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Lukáš Ondriš, Kepler před 2899 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Máme-li okno vyklopené na ventilačku a venku je chladněji, než v místnosti, pak vzduch z místnosti odchází horem a venkovní vzduch se tlačí spodem. A opačně. Dá se to krásně zjistit, jak proud vzduchu ohýbá plamen svíčky. Jak je známo, teplý vzduch je lehčí a stoupá vzhůru.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Nevím sice, co je větrání „oknem na ventilaci,“ ale jednoduše se okno otevře a je poměrně jedno, jak moc (ovšem čím větší díra, tím je vyvětráno rychleji) a vzduch se vyměňuje oběma směry; pokud není venku úplné bezvětří, tak to jde poměrně rychle. Vzhledem k tomu, že obvykle fouká venku a uvnitř spíše ne, tak impuls k výměně vzduchu vzniká zvenčí, protože však obytná místnost není balón, tak téměř stejné množství vzduchu, které se dostane dovnitř, tak zároveň i vystupuje ven. Pokud by venku bylo bezvětří a vevnitř místnosti nikdo nebyl, tedy vzduch v obou případech nehybný, tak i tak by se poznenáhlu začal vyměňovat a to díky jevu zvanému difúze.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek