Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Jak fungují dvě SIM karty na hovory a SMS v jednom mobilu?

Předesílám že jde o provoz na mobilu s OS Android 4.4. KitKat.
Používám v mobilu s tímto OS dvě SIM, jednu na hovory,SMS a na data a druhou pouze na data (výhodnější tarif). U tohoto nemám problém, provoz hovorů a SMS je na jednu kartu a při požadavku na čerpání dat si v „nastavení“ a „správě SIM“ zapnu tu kartu výhodnější, druhou, na níž chci data čerpat.
Ale není mi jasné, co je nutno provést, v případě že chci volat na jednu, případně na druhou kartu (pokud jsou obě i na hovory a SMS). V tomtéž „nastavení“ je rovněž možnost volby „výchozí SIM“, pro hlasové volání a zasílání zpráv. Tam je možnost předvolby jednotlivé karty a ještě možnost „vždy se dotázat“.
Je tedy nutno, před vytočením čísla nastavit, přes kterou kartu bude hovor proveden, případně si zadat možnost „vždy se dotázat“ a pak při spojování hovoru toto odsouhlasit?
Ale je tam ještě, v téže možnosti „nastavení“ správy SIM, možnost „Vázání kontaktů“, kde je možno nastavit, který kontakt ke které SIM bude vázán. V případě, že nastavím tedy vázání kontaktu ke konkrétní kartě, není nutno pak, při volání, provádět žádnou manipulaci s volbou mezi kartami, ani odsouhlasování ve volbě „vždy se dotázat“, pokud je ve „správě SIM“ mám obě zapnuty?
A pak mi rovněž není jasné, jak je to v případě, že mi někdo volá a já potřebuji, aby byl hovor přijímán rovněž na SIM kartu, která je pro volajícího, z cenového hlediska, výhodnější. Je to rovněž vyřešeno v případě že mám konkrétní kontakt „vázán“ ke konkrétní kartě?
A jsou podobné možnosti i u vyšších verzí Androidu, konkrétně třeba 6.0?
Omlouvám se za poměrně rozsáhlou otázku, jež bude asi vyžadovat rozsáhlejší odpověď, ale nemám ve svém okolí nikoho, jenž by mi v tomto poradil.
Díky za odpovědi.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Dochy před 2345 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Škoda že si podotázky neočísloval, by lo by mnohem přehlednější se v odpovědích vyznat …

  1. v nastavení telefonu přesně definujete která sim má být primárně použita pro data, která pro volání a která pro sms … pokud toto nedefinujete pak se vás telefon pokaždé zeptá z jakého čísla chcete volat a z jakého chcete odeslat sms
  2. ano je možné přiřadit konkrétnímu kontaktu z vašeho seznamu výchozí SIM kartu ze které mu budete volat. Také jste si sám odpověděl ohledně vázání kontaktů, pokud máte obě sim aktivní a kontakt máte navázán prioritně na jednu z nich, pak telefon aniž by se ptal bude volat z provázané sim karty definované pro každý kontakt zvlášť.
  3. opačně to logicky nejde, pokud vám někdo zavolá na konkrétní číslo nemůžete udělat nic pro to aby mu byl hovor účtován jako by volal na vaše druhé číslo, to skutečně nejde. Volající prostě musí vědět na jaké číslo vám chce volat.
  4. u většiny dual sim telefonů je to skutečně tak že obě sim jsou aktivní současně, na jednu i druhou se vám může někdo dovolat, ale vy máte možnost toto chování v nastavení změnit a kteroukoliv sim manuálně deaktivovat
  5. Vyšší verze androida samozřejmě nabízí stejnou nebo lepší podporu dual sim, ve svém telefonu s Androidem 8 mám tato nastavení také …

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… na hlavní stránce můžeš přepínat mezi simkama, při vybrání kontaktu máš stále možnost: zpráva, email, volata u volání máš vždy dvě možnosti, podle simky … nastavíš hlavní simku na hovory … dáš volajícímu číslo simky, která je pro něj cenově výhodnější … jestli budeš chtít vědět více, ozvi se …
… je samozřejmé, že obě simky jsou souběžně funkční, a lze si nastavit vyzvánění pro každou simku extra, pak jde jednoduše hovor típnout, a opakovat z druhé simky … ať je kontakt vázán k simce, telefonu, či účtu, většinou se stejně propojí a při dobrém nastavení vidíš vše … doporučuji ukládat kontakty na účet, odpadá pak zbytečné kopírování a ztráta kontaktů při zničení telefonu, vlastně vše mám na účtě, ať nastavení prohlížeče (pak není problém v pc vidět záložku z telefonu), kontakty, kalendář atd … proto to přeci je chytrej telefon, bejt jen na volání, stačí mi stará nokia …

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Podle mého jsi si na 1 – 2 odpověděl správně.
Na 3 zřejmě bohužel. SIM má své číslo a pokud na něj volající volá těžko to ovlivníš.
Upozorňuji, že mobily nejsou mým koníčkem a už vůbec ne ty na dvě karty. Pouze je používám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Předpokládejme, že mluvíme o telefonu, který zvládne pracovat současně se dvěma simkami současně, tedy zjednodušeně řečeno, jako by se jednalo o dva telefony s jednou klávesnicí a displayem. Dříve totiž bylo docela běžné, že se funkčnost dvou karet řešila přepínáním mezi nimi, zjednodušeně, tak jako by došlo k jejich fyzické výměně v přístroji. Současné přijímání hovorů pak nebylo možné, případně se řešilo přesměrováním /které bylo většinou zpoplatněno/.

K tvým závěrům bodu 1 a 2 by to mělo fungovat, pokud se něco nezvrtne, nebo to neovlivní nějaká jiná aplikace, k bodu 3, na každé ze simek máš jiné číslo a ty dost dobře dodatečně neovlivníš, na které číslo ti bude protistrana volat, ani asi možná ani dobře neodhadneš, jaké volání je pro ni výhodnější. Pochopitelně pokud poznáš přes jaké tvé číslo hovor přichází, tak hovor můžeš odmítnout a protistrana se třeba dovtípí, aby volala na číslo druhé (toto mne napadá například při použití v zahraničí, nicméně po zrušení roamingu v EU tato náplň již asi připadá jen na ten zbytek světa).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

ge0rge, díky. Perfektní odpověď na všechny části otázky. Příště se s těmi podotázkami polepším. Máš pravdu. Zdravím.

před 2344 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Dochy i mosoj, díky. Na základě vašich odpovědí jsem si uvědomil, že vlastně volající volá na mé, pro něj výhodnější číslo (na kartu ve společné síti), takže vlastně pokud mám obě karty zapnuty, spojení se provede na číslo od něj volané.
Jen ještě nevím, zda tedy, po nastavení „vázání kontaktu“ ke konkrétní kartě, není nutno víc řešit. Snad tedy ano, ale budu muset vyzkoušet.
mosoji, mým „koníčkem“ jsou asi jako všechno, co musím opravovat a udržovat v provozu (a není toho málo) pro celou rozvětvenou rodinu. Zejména pro 4 vnučky a veškerý ženský. A že, zejména ty děcka, s tím dokáží „dělat divy“, to asi nemusím zdůrazňovat.
Ale musím se přiznat, že i já nepoužívám smartphon pouze na telefonování. Focení, videa, e-knihy, audioknihy, muzika, hromada užitečných aplikací a i občas surf na netu, když jsem někde, kde na to mám čas. Proto mám i tu druhou kartu na levnější data. Ale jak se říká „proti gustu, žádný dišputát“.
Pozdrav oběma.

před 2345 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Při dnešní úrovni softwaru bude volání uskutečněno z té karty na kterou je volané číslo vázané. Obráceně tak jak píši v bodě 3.
Odpověď opět bez praktické zkušenosti, jenom na základě logiky.

před 2345 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Rozumím a souhlasím. Asi to tak bude. Díky.

před 2345 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Jen do diskuse, protože nemám zkušenosti…
„A pak mi rovněž není jasné, jak je to v případě, že mi někdo volá a já potřebuji, aby byl hovor přijímán rovněž na SIM kartu, která je pro volajícího, z cenového hlediska, výhodnější. “

Pokud jsou obě SIM aktivní, pak by příjem hovorů neměl dělat problémy (podle mně). Ty na své straně nemůžeš ovlivnit na které číslo někdo volá Tobě. Podle toho co vím, tak by příjem hovorů měl být bez problémů možný na obě SIM, vytáčení hovorů je podle Tvé volby, probíhající hovor na jedné SIM blokuje funkce druhé SIM (takže se Ti pochopitelně nikdo na druhou nedovolá) – co probíhající hovor udělá s datama netuším.

před 2345 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Elektronika