Avatar uživatele
nyjono

Jak hodně izoluje chladnička s mrazničkou?

Napadlo mě nechat rozbitou kombi ledničkomrazničku (po 20 letech odešel motor) venku a v zimě do ní uložit třeba brambory či jablka, aby nebyly doma v pokojové teplotě a venku nemrzly.
Sklep nemáme a ani jinou studenou místnost.

Mám doma nepoužívaný topný kabel do terárka, stačil by?
Děkuju.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? gecco před 2610 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dr.luha

Pokud nebude uvnitř zdroj tepla, tak promrzne na stejnou (venkovní) teplotu za jeden až tři dny.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Na tyto účely by se chladnička určitě nehodila, zas tak dobře neizoluje. Mám teploměry jak v chladničce, tak i v mrazničce a při výpadku proudu se teplota změní o 15 st nejpozději do šesti hodin. Pokud máš balkón, tak bych ji dal tam a podle počasí bych ji využíval v zimě jako prostor k uskladnění.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

Tak Vám to zmrzne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Pro Tebou uvedený nápad nesmysl. Během krátké doby by v něm vše, v případě venkovního mrazu a umístění venku, zmrzlo. Ale v případě, že by jsi do ní instaloval, u dna, termostat spínající při poklesu teploty kolem +2 st.C a vypínající při cca + 5 st.C (termostat prostorový, s možností nastavení na temperaci) a spínal s ním třeba klasickou žárovku 100W (nebo ohřívací tělísko o přibližném výkonu kolem 100W), umístěnou rovněž u dna, pak by bylo možno tuto pro tento účel použít. Pochopitelně by bylo nutno přivést el.přípojku. A pro případné vylepšení izolace a snížení tepelné náročnosti, ještě plášť olepit další izolací, třeba z polystyrenu a tu pak ještě oplášťovat třeba sololitem proti mechanickému poškození.
Aby jsi mohl použít obě části (mrazničku i chladničku) , bylo by nutno provést „průraz“ mezi nimi. Ohřev i termostat umístit ve spodní části.
Pokud by nemrzlo, termostat by topení nespínal.
Mé doplnění řešení, vzhledem k Tvému doplnění dotazu, najdeš v diskuzi.

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Někdy ano , někdy ne.
Záleží na rozdílu teplot uvnitř a venku, tepelném odporu stěn ledničky, ploše stěn, tedy celkovým tepelným ztrátám a na těchto základech navrhnout výkon topného kabelu.
To vše se dá vypočítat, ale musíš mít uvedená data. Až toto všechno vypočteš budeš si muset navrhnout nějaký způsob regulace, jinak budeš plýtvat el. prodem.

Jinak můžeš postupovat systémem pokus, omyl

Docela by mě zajímalo na jakém základě dospěl Jiří Bohumil k tepelnému výkonu 100 W žárovky, když nezná velikost ledničky. To je ten pokus, omyl.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

P.S. Výpočty ztrát ledničky se nezabývej, jde o „akademickou“ záležitost a praktický výsledek je rychlejší tím způsobem pokus-omyl.
Mosoji, nic ve zlým.:-)))

před 2609 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Je to možné. Od boku bych řekl, že by bylo potřeba tak asi tak cca 30–100W topného výkonu. Jde také o to, zdali ji ještě více zateplíš, jak jsem popsal. Mosoji, jde o úsudek a zkušenosti. Bude-li to trochu víc, nic se neděje, ohřeje se vnitřní prostor rychleji a termostat topení vypne. Takže k přehřátí nedojde a náklady vyšší nebudou (není třeba mít strach z plýtvání). Každopádně je ale nutný ten termostat, bez něj by to dobře a hospodárně nefungovalo. Jinak ale mnou uvedený výkon pro tento účel bude „bohatě“ stačit. Při použití té žárovky by bylo jednoduché, po namontování objímky, zkusmo (jak říká mosoj-pokus omyl) měnit žárovku a případně výkon snížit. Kolik má ten topný kabel zjistíš (pokud od něj nemáš tento údaj) přibližně změřením odebíraného proudu ampérmetrem. Z ohm.zákona pak spočítáš výkon P=U*I. Dosadíš síťové napětí cca 230V a naměřený proud a vyjde ti ten výkon. Pro tento účel tato přesnost stačí. Pokud by ti změření dělalo problém, pak opět vyzkoušej a uvidíš. Nic to nestojí, pouze čas. Termostat, který by bylo nutno použít, musí mít ale každopádně možnost nastavení na tzv. „temperovací“ teplotu. To znamená, že zapíná cca při +2 st.C a vypíná při cca+5–6st.C. Tyto hodnoty se mohou trochu lišit. Jenom prosím tě, pokud nejsi elektrikář, dávej pozor, pracuješ s životu nebezpečným napětím!!! Takže pokud nemáš dostatečný „ánung“, tak spíš požádej nějakého přítele, který se „vyzná“. Přeji ti úspěch.:-) Určitě se Ti to podaří.

před 2609 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
nyjono

Děkuju. Je jasný, že akorátní teplota není potřeba 🙂
Ještě trochu popřemýšlím.

před 2609 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek