Avatar uživatele
Putin

Jak identifikovat drahokam?

Včera jsem v lese vykopal starý prsten, který je osazen třemi průhlednými kameny; dva jsou modré a jeden průhledný, mají typický diamantový tvar. Neznáte nějakou skvělou identifikační techniku? Kameny tam drží celkem pevně a nechce se mi je vytahovat, rozměry jsou asi 3mm na výšku. Za odpovědi díky předem!

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2627 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
pusinka50

Po domácku nepoznáš, zda je to prstýnek z pouti nebo třeba i starožitnost. Má kov nějaký punc? Prsten je narušen zetlelou půdou v lese, bůhví, jak dlouho na něm „zub času“ pracoval. Modrou barvu má drahokam safír. Bílý kamínek může být obyčejný zirkon, nebo taky křištál. Poradit by ti mohli ve zlatnictví, ale chce to odborníka, nikoliv nějakou brigádnici vyučenou v jiném oboru.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jirkec

Nejlépe to pozná geolog, minerály (potažmo horniny) se určují dle základních věcí jako je štěpnost, tvrdost, struktura, textura, krystalová mřížka, chemická reaktivita a na posledním místě pak barva. Asi to budou schopni určit i v klenotnictví, i když tam nebudou tak fundovaní.

To Kelt: Do skla udělá rýhu i křemen – nejběžnější minerál využívaný ve šperkařství – najdeš ho v každé bižuterii pod roztodivnými obchodními názvy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

V každém klenotnictví či starožitnictví ti to řeknou

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Zajdi si za klenotníkem, nebo optikem. Drahokam by měl lámat světlo určitým způsobem. Také si můžeš zjistit hustotu kovu podle hmotnosti a objemu a určit, zda se jedná o zlato, stříbro a pod. Jsou i chemické zkoušky. No a diamant je nejtvrdší nerost, takže by měl udělat rýhu do skla.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek