Avatar uživatele
rudolf.th

Jak je možné vysvětlit inspiraci?

Mám jednoho přítele, který mimo jiné se zabývá i skládáním hudebních děl. Často mi mluví o tom, že tehdy mu to jde nejlépe, když předtím hovořil se svou přítelkyní, neboť ta ji dokáže inspirovat.

Pokusili jsme se vysvětlit, že jak to může fungovat, ale k ničemu jsme se nedostali. Existuje někde nějaký popis o tom, že jak funguje proces inspirace, jak vzniká? Údajně moderní psychologie už umí vysvětlit mechanismus inspirace, ale v této souvislosti jsem nikde nic konkrétního nenašel.

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, Andělé, johana 56, fcoop, marci1, Anemone před 2603 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Oxfordský slovník naučný uvádí význam slovesa „inspirovat“. „v doslovném významu prostě „nadechnout“. Ve významu přeneseném nacházíme definici další:

„Prodchnutí nebo proniknutí, vnuknutí nějaké myšlenky, záměru atd. do mysli:, nápad, vyburcování atd." To se pak projeví ve vytvořeném díle. Třeba i sen je zdrojem inspirace.

Nadechnout i nadchnour. Pochází inspirace z nás samých?

Nadchneme se pro něco, nadechneme a dílo vznikne. Zjednodušeně. Když je nepovedené, viníme sami sebe, když se povede, stoupne naše sebevědomí.

Nevytvářím žádná mimořádná díla, takže vycházím z historie.

Již staří Řekové tvrdili, že každý má nějakého „pomocníka – skřítka či démona“, který čeká na určitém místě – je to tzv. genius loci“ – a vyvolává v dotyčném určité pocity. Souvisí to nejen s pocity kladnými, ale i se zápornými, třeba ve starých domech,, kde se událo něco špatného. Je to jakásí energie, kterou vyzařuje z místa i z člověka.

Proto se také někde cítíme dobře, jinde špatně. Je to tak i s lidmi, s někým je nám přijemně, jiný nás rozptyluje.

Dobrý spisovatel, skladatel, malíř atd. je jistým způsobem génius, byť přenáší na ostatní to, co vlivem inspirace vytvořil, má nadání vidět skutečnost jinak.

Takže si myslím, že „démonem“ vašeho přítele je jeho dívka, jsou na sebe energeticky napojení, takže se mu daří něco vytvořit.

Samozřejmě zdědíl nadání či vlohy slyšet něco jinak než ostatní – inspirace. . Má tedy schopnost – talent vykonávat či vyvořit něco jinak než druhý. . K tomu je nutná i píle.

Petr Iljič Čajkovskij „Inspirace – to je, když člověk dře jako kůň.“

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Inspiraci můžeme chápat jako proces interakce mezi našimi dosavadními znalostmi a mezi informacemi, jež k nám přicházejí z okolního světa. Inspirace k nám přichází zásadně nečekaně. Nemůžeme si ji uměle navodit, nevíme, kdy přijde. Jednoduše se nám přihodí.
Net
Dle mě je výstižný citát A.S.Puškina:
„Inspirace je stav, v němž duše živěji vnímá dojmy, chápe a třídí představy, a tedy je i lépe objasňuje. Je stejně nutná v geometrii jako v poezii.“ 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

No tak třeba já nejsem žádný hudebník, ale když kupř. v robotě je zrovna neskutečná honička a do toho se zčistajasna zjeví šéf a začne dost nevybíravě přesvědčovat o nutnosti zvýšení tempa a výkonu, tak v relativně krátkém čase naskládám taková díla a tolik, že by žasl leckterý bohém… akorát se to nedá nikde publikovat, takže jsem neznámý interpret.
Myslím si, že to hodně souvisí s inspirací a možná to vysvětluje i tvou otázku.
Jak vidno, inspirace vzejde už hned z prvotních emocí ;)

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Inšpirácia = (duševný) impulz k činnosti, tvorbe.
Impulz môže byť podmienené externým, prípadne interným javom.
Príklad:
mnohoslovné odpovede k tejto otázke ma inšpirovali k stručnej definícii.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek