Avatar uživatele
vandamme

Jak je možné, ze Jupiter je tak dobrý, ze na zemi nepropustí od zkázy dinosaurů, další smrtelný asteroid za 68 míli.let?

Zajímavá 0 před 2689 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Planeta se nedá pojmenovat jako dobrá, nebo špatná. Jupiterova rodina asteroidů je fakt. Ten Chicxulub co nás před cca 65 – 66 milióny let trefil byla náhoda a se může kdykoliv opakovat. Třeba hned příští rok. Jinak se taky Jupiteru přezdívá zametač komet a asteroidů (díky jeho velké gravitaci) a pravděpodobně vděčíme vzniku a přetrvání života na Zemi. V tomto případě rozvoj savců, tedy i člověka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Za posledních 65 milionů let sem toho spadlo dost. I když v menším měřítku. Nepředstavujme si Jupiter jako naducaného pána se síťkou na motýly, který hned jak zmerčí nějaký šutrák, co si to štráduje od dráhy Saturnu ke Slunci, tak ho do té síťky chňapne. Jupiter prostě krouží po své dráze. A jelikož má silnou a tedy daleko dosahující gravitaci, přitahuje na svůj povrch vše, co se v dosahu gravitace ocitne a letí to dostatečně pomalu a v náležitém úhlu. Takto po mln let, jaksi mimovolně a pro nás preventivně, čistí sluneční soustavu. Pokud však něco letí mimo jeho gravitaci, třeba zrovna na opačné straně od Slunce, žádný Jupiter s tím nic nenadělá.

Navíc, pokud takový asteroid letí dál od Jupitera, ale je jeho přitažlivostí ovlivněn, změní směr a letí dál. To znamená, že ho Jupiter může vyhodit vně své dráhy, na vzdálenější oběžnou dráhu, nebo naopak ho stočí ke středu sluneční soustavy, tedy k nám, přičemž změní i jeho rychlost. Asteroid pak může po spirále kolem Slunce najít cestu třeba na Broumovsko. Nebo se se Zemí srazí přímo, rovnou ze zatáčky u pana Jupitera. Nebo Zemi mine, pokračuje dál kolem Slunce, vydá se protáhlou eliptickou dráhou kamsi do Kuiperova pásu, odkud se zase vrátí ke Slunci a může křižovat naši dráhu – což předtím nedělal. Takže on pan Jupiter zase takový kanón není. Sice snaživě sbírá, ale jak máchá tou síťkou, může vyvolat i pěkný čurbes.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lgee

Je šance zhruba 1: 2 miliardám že se to stane zrovna dneska 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

MK 44: myslím, že té jeho záslužné práce je přece jenom víc. Oblbnout nějaký šutr tak, aby se trefil rovnou do Země, to už je zatracená smůla.

před 2689 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
MK44

Záslužné práce je jistě víc. Jak píšu, po miliony let čistí sl. soustavu. Ale u všeho, co spadlo na nějakou planetu, se dá předpokládat, že se to kolem něčeho zatočilo a změnilo dráhu. A ne jednou. Třeba před 65 mln let, prý pouhých 10 km v průměru, a zatracená smůla, zrovinka rovnou do Země. Teda smůla pro dinosaury. 🙂

před 2687 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek