Avatar uživatele
Anikitos

Jak je možné, že někdo dokáže přežít přímý zásah bleskem?

Ročně se vyskytne mnoho přípádu, kdy jsou lidé zasaženi blesky z nichž mnohdy to někteří přežijí.
Ale nechápu jak to někdo může přežít, jen když se podíváte na fakta a okolnosti zásahu – lidské tělo, jako dobrý vodič elektřiny, přitahuje blesky a když u sebe dotyčný nemá žádný jiný vodič (nějaký kov), tak ho blesk udeří buďto do hlavy nebo do ramenou, výboj blesku může mít až 1 miliardu voltů, okolní vzduch se zahřeje až na 30 000 °C.
Takový blesk může zabít hned několika způsoby: Zástavou srdce, smrtelným poškozením mozku a lebky, poškozením dýchacího centra a fakticky ”uškvařením” celého těla při takové teplotě… Přesto dle statistik bývá zásah bleskem smrtelný asi jen ve 30–40% případů.

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, gecco, Henry1660, BergySeltzer, MilónzKr před 2536 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Myslím že rozdíl mezi životem a smrtí má na svědomí to, jak dobře jsme v ten moment od země izolovaní nebo ne. Nezabíjí napětí, ale proud. Když jsem jako prcek vrazil hřebík do fáze zásuvky, zachránilo mě asi to, že jsem stál na dřevěném štokrleti. Kdybych tehdy stál ve vaně s vodou, asi bych tady netrousil blbinky…:-)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano, je to možné. Všechny blesky nemají tebou udávané hodnoty. I zde samozřejmě záleží na velkém štěstí a na celé řadě okolností. Většinou se v těchto případech ani nejedná o přímý zásah.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

Lidské tělo není ani zdaleka tak dobrým vodičem, jako ionizovaný vzduch, kterým blesk nejčastěji ´teče´…
😉
Pokud blesk skutečně proteče lidským tělem, nemá daný člověk šanci přežít.
Obvykle je ale člověk při „přímém úderu“ zasažen jen indukcí výboje – a pak je to ´loterie´…
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pepe88

Něco jako uzemnení které jen projde člověkem a pokračuje dál,na to abych to lépe vysvětlil nejsem expert.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Blesk má jeden hlavní kanál a mnoho vedlejších „metliček“. Přímý zásah člověk nerozchodí, ale vedlejší, tenké jiskry přežije.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

„miliarda voltů“ – nemá význam, když se rozdělí na celou cestu z místa náboje až k zemi. Nepravidelně.
Je to vysokoenergetický mžikový děj. Uplatní se spousta vlivů, které nejsme schopni popsat v takových podrobnostech abychom dokázali popsat dráhu výboje skrz tělo. Klidně může blesk vejít malíčkem levé ruky a prostředníčkem tělo zas opustit. Jo je to hodně nepravděpodobné, ale ne nemožné. Vlivy které „bojují“ proti sobě: snaha projít „nejsnazší“ cestou – tj v jednom rovném ionizovaném kanále a skin efekt – snaha (zejména velký a rychle se měnící) proud rozložit do co největšího „povrchu“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek