Avatar uživatele
Brept

Jak je možné, že papež je titulován jako Otec,

Jak je možné, že papež je titulován jako Otec, když jsem četl v bibli, že se tak nemá nikdo titulovat.Jsou v tomhle uvedené bibli nějaké výjimky, nebo si to jen tak rozhodla církev?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Mofli před 5238 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Samo označení „otec“ pramení možná i tak trochu z zvyku takto označovat jakéhokoliv duchovního vůdce.

Ale ona sama funkce papeže je biblicky více než sporná a člověk nemusí být theolog, aby přišel na to, že papež nemá v biblickém křesťanství co dělat.
Ježíš říká: „Nikdo nepřichází k Otci (tj. k Bohu) než skrze mne.“ Bůh nepotřebuje žádného zástupce ani nižšího boha, který by ho tu presentoval. K těm, kdo v Boha věří, může mluvit bez zástupců. Nevěřícím k Bohu papež moc nepomůže, zkušenost ukazuje spíše na opak.

Takže tedy, v Bibli pro papeže nejsou žádné výsady ani výjimky, ba dokonce tam pro něj není vůbec místo.
Jeho pozici, funkci a označení si tedy katolická církev vytvořila v době, kdy ztrácela svou apoštolskou podobu, vazby na svůj původ a naopak si získávala postavení výhradní duchovní a pollitické moci v Evropě. Tehdy potřebovala i zástupce, který by ji reprezentoval na tehdejší politické scéně.

K tomu je ještě možná dobré podotknout, že papeže uznávají skutečně jen katolíci a ti jej takto i označují. Biblicky věřící křesťané jej neuznávají.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Miroslavst

Na tuto otázku bohužel neodpovím, ale pouze přidám svůj názor. domnívám se, že si to vymyslela pouze církev, tak jako plno jiných věcí a to k obrazu svému.
Pamatuji si, že „ve jménu otce, matky i ducha svatého, amen“-tolik modlitba. Domnívám se, že oním otcem se rozumí bůh a modlíme se přeci k bohu a ne k papeži.
Na druhou stranu církev považuje papeže jako nejvyšší pozemskou svátost a proto jej titulují oním otcem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michal

Bůh je také otec.Je to přirovnání.Je to asi myšleno tak ,že dotyčný je otcem velké rodiny,třeba rodiny katolíků,nebo věřících.
Dokonce Vám papež (otec) naznačuje cesto,jak se „dostat“. k Bohu. V indii máte Bohyni Kálí,což je zase matka,chceteli Mat­ka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek