Avatar uživatele
anonym

Jak je možné, že se z nepasterizovaného mléka koz a ovcí lze nakazit i klíšťovou encefalitidou?

To jako kdyby žena porodila zdravé dítě a pak hned na to dostala kliště a onemocněla encefalitidou, tak by to kojenim přenesla i na to dítě?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, gagaga, kodl67 před 2687 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Většina lidí se domnívá, že onemocnět klíšťovou encefalitidou lze jen po přisátí klíštěte. Ve Slezské nemocnici v Opavě však v těchto dnech řešili u dvou pacientů podezření na nákazu takzvanou alimentární cestou.
„Klíště nakazí například kozu. U ní je onemocnění bezpříznakové, ale viry přejdou do jejího mléka. A po požití takového mléka, které je nepasterizované, nebo výrobků z něj, se může nakazit člověk," vysvětluje princip tohoto způsobu přenosu onemocnění lékař Ivo Hiemer z infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Přestože se nakonec nepodařil tento způsob nákazy u pacientů, kteří pocházeli z jedné rodiny a onemocnění u nich propuklo ve stejnou dobu, jednoznačně prokázat, lékař varuje před konzumací mléka a výrobků z něj, které neprošly tepelnou úpravou. Zejména kozího, které je čím dál vyhledávanější.

Jeho slova dotvrzuje i červnová lokální epidemie klíšťové encefalitidy v okolí Košic na Slovensku. Zde onemocněly více než tři desítky lidí po konzumaci ovčího sýra. Další případy se pak vyskytly v okolí Bánské Bystrice.

Virus klíšťové encefalitidy přitom spolehlivě zničí převaření mléka. Velké potravinářské závody proto ovčí, kozí a kravské mléko pasterizují. Někteří menší producenti to ale odmítají, s tím, že sýry z tepelně ošetřeného mléka ztrácí chuť i prospěšné probiotické mikroorganizmy." atd.
Zdroj: http://www.de­nik.cz/moravskos­lezsky-kraj/nakazit-klistovou-encefalitidou-se-muzete-i-pitim-neprevareneho-mleka-20160731.html
--

1. těhotná žena

"Klíšťová encefalitida

Infekční nemoci u těhotných představují riziko nejen pro matku, ale i pro ještě nenarozené dítě. Kromě narušení průběhu těhotenství může i léčba infekce poškodit matku, plod nebo novorozence. Řadu léků nelze těhotným podávat vůbec. Prevence infekčních onemocnění u těhotných je tedy důležitá dvojnásob, nemocí přenášených klíšťaty nevyjímaje."

!Přestože vliv očkování proti klíšťové encefalitidě na vývoj plodu neb
o těhotenství není znám, provádí se toto očkování v době těhotenství jen tehdy, je-li riziko nákazy větší než riziko očkování.

Kojení se nepovažuje za kontraindikaci očkování proti
i klíšťové encefalitidě, přesto jej výrobci doporučují jen v ojedinělých případech po individuálním zvážení prospěchu a rizika. Očkování proti klíšťové encefalitidě nepředstavuje žádné omezení pro budoucí nebo bezprostřední možnost početí ."

http://www.vak­ciny.net/prin­cipy_ockovani/pr_12­.html
http://www.klistova-encefalitida.cz/no­vinky/pozor-na-kliste-v-tehotenstvi-jde-o-dva-zivoty-226
http://www.vak­ciny.net/AKTU­ALITY/akt_2009_01­.htm

2. Přenos klíšťové encefalitidy kojící matkou na dítě

"Může kojící matka kousnutá klíštětem- pokud onemocní – přenést klíšťovku na dítě?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dosud nebyl zaznamenán takový případ, přenos přes mateřské mléko je brán pouze jako teoretická možnost. "

http://www.ule­kare.cz/porad­na-lekare/prenos-klistove-encefalitidy-kojici-matkou-na-dite-5231

.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Hlavní přenos se odehrává prostřednictvím infikovaných klíšťat, přičemž přirozeným rezervoárem virů jsou zejména hlodavci. Existuje i přenos alimentární cestou skrz tepelně neupravený kozí či ovčí sýr a mléčné výrobky. Známý je případ epidemie ze slovenské Rožňavy, kde v roce 1951 onemocnělo na 600 lidí touto nemocí v důsledku konzumace infikovaného mléka. V roce 1999 bylo na Vsetínsku diagnostikováno 22 případů, u nichž k nakažení došlo patrně v důsledku pozření ovčího sýra vyrobeného z infikovaného mléka. Nemoci, u nichž došlo k přenosu alimentární cestou, mají zpravidla lehčí průběh.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Kl%C3%AD%C5%A1%C5%A5o­v%C3%A1_encefa­litida
Jestli je možný přenos i z matky na dítě, o tom jsem nic nenašel, ale domnívám se, že možný není.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek