Avatar uživatele
Shoehardt

Jak je možné, že u lidí během vývoje došlo k tak velkému nárůstu inteligence a u zvířat nikoliv?

Co to způsobilo? Který faktor vstoupil do hry?

A odpovědi typu " u některých lidí k tomu nedošlo" prosím ne 🙂

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Anemone před 2591 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Proč člověk získal dar inteligence, na rozdíl třeba od svého nejbližšího příbuzného, šimpanze? Bylo příčinou maso, klimatické změny či genetické mutace?

1. Jedění masa

"Zatímco naší nejbližší příbuzní šimpanzi a gorily ke shánění rostlinné potravy nepotřebují příliš velikou inteligenci, masožravci to mají o dost těžší. Zvířata se brání a utíkají před těmi, kteří si z jejich masa chtějí udělat oběd.

K lovu jsou potřeba nástroje, plánování a komunikace s ostatními členy tlupy. A to vše vyžadovalo vyvinutý mozek.

„Není jasné, zda zvětšený mozek vedl k (energetickým) požadavkům, které byly splněny jedením masa, nebo jestli jedení masa dovolilo zvětšování mozku,“ tvrdí evoluční genetik Norman Johnson. Přesto podle něj existují důkazy, že mezi konzumací masa a velkým mozkem existuje souvislost.

2. Dávné klimatické změny i týmová spolupráce

Zdá se totiž, že k největšímu růstu velikosti mozku docházelo v době, kdy probíhaly největší výkyvy klimatu. Často měnící se podmínky tak mohly vytvářet selekční tlak na vývoj inteligence. Druhy se musely buď přizpůsobit, nebo vyhynout.

3. Genetická mutace

Zajímavé zjištění přinesla také nedávná společná studie vědců z desítek různých institucí, která přišla na to, že změna jediného písmene genetického kódu na určitém místě v genu HMGA2 má měřitelný vliv na inteligenci."

Více v odkazu

http://vtm.e15­.cz/kolik-nahod-bylo-potreba-ke-vzniku-lidske-inteligence

Dlouhá cesta vedla k tomu, než se z Homo habilis stal Homo sapiens.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Projevil se zde faktor evoluce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Podle teorie Arthur C. Clarka (Vesmírná odysea) nám inteligenci vštípili emzáci, kteří se na Zemi zastavili před milióny lety. Podle jiné teorie předchůdci lidí byli v důsledku klimatických změn v Africe nucení sestoupit se stromů do savany, což způsobilo jednak to, že začali chodit po zadních, jednak museli vynaložit více inteligence při shánění potravy. Taky měli na to nejlepší mozkové dispozice. Ale možná kecám, v tomhle nejsem kovaný. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
BergySeltzer

Neřekl bych, že u člověka došlo k nějakému velkému nárůstu inteligence. Údajně, kdyby se dítě z doby kamenné přeneslo do dnešní doby (být to možné), zařadilo by se, co se inteligence týče běžně do společnosti. Naopak myslím, že určitá období byli lidé dokoce rozumnější než dnes.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

1/ spolupráce – komunikace – řeč
2/ řeč – manipulace a lež – soutěž v získání výhod – nárůst inteligence

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

BergySeltzer: Homo sapiens už existuje 200 000 let!

před 2591 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
BergySeltzer

Doba kamenná sahá až do období 3 miliony let př. n. l. viz https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Doba_kamen­n%C3%A1 . Otázka asi nebyla přesně formulovaná (a pokud jsem ji špatně pochopil, omlouvám se) a pokud by se jednalo o období, kdy „člověk“ poprvé slezl ze stromu, pak ano. Pokud porovnáme dobu např. 7000 let př. n . l. – současnost, stojím si za tvrzním. Je pátek, mozek už myslí na jiné věci :)

před 2591 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Takhle jo, já jenom že do současné společnosti by se dokázal zařadit jen Homo sapiens, tedy nic staršího než 200 000 let. Je sranda, že se nedokážou zařadit ani někteří současníci 🙂

před 2591 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
BergySeltzer

Ovšem jen mrtvé ryby plavou s proudem. Pěkný večer přeju

před 2591 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek