Avatar uživatele
me116

Jak je stanovený fázový posun mezi vstupním a výstupním napětí u dolní propusti?

Jak to bude u horní propusti? Kdy bude kladný a kdy záporný?

Upravil/a: me116

Zajímavá 0 před 2644 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
orwell

Stanoví se z komplexního přenosu propusti jako arctg z poměru jeho imaginární složky ku reálné. Jedná-li se o jednoduchou RC dolní propust (integrační článek), bude fázový posun dán vztahem fí = – arctg(omegaCR), tedy záporný a znamená to, že fázor výstupního napětí je posunut o úhel fí za fázor vstupního napětí, tedy napětí U2 se zpožďuje za U1.
Jedná-li se o jednoduchou DP typu RL lze podobně odvodit vztah: fí = – arctg(omega*L/R)
U horní propusti (derivačního článku) bude fázový posun kladný a lze obdobně odvodit pro HP typu RC vztah: fí = arctg(1/(omegaR)) a pro HP typu RL je to vztah fí = arctg(R/(omega*L))

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orwell

me116: Tak z čistě matematického pohledu: když si odvodíš (nebo nalezneš) výraz pro komplexní přenos DP, zjistíš, že je to komplexní číslo se zápornou imaginární částí, tj. A = U2/U1 = Re A – j*ImA
Jelikož pro fázový úhel platí φ = arctg (- ImA/ Re A) a arctg je funkce lichá, platí φ = – arctg ( ImA/ Re A). Odtud to znaménko mínus. Prohozením součástek dostaneš HP a odvozením kompl. přenosu dostaneš v tomto případě komplexní číslo s kladnou imag. částí, tedy: A = U2/U1 = Re A + j*ImA a potom φ = arctg ( ImA/ Re A) je pochopitelně číslo kladné.
Pokud to chceš názorněji, tak si namaluj pro oba případy fázorový diagram. Vyjdeš-li z fázoru proudu tekoucího obvodem, pak fázor napětí na rezistoru je s ním ve fázi (to v obou případech, tj. DP i HP), ale fázor napětí na kondenzátoru bude u DP otočený o 180° oproti případu HP. Součet (geom.)fázorů Ur a Uc dává fázor vstupního napětí U1. Výstupní napětí U2 u DP je vlastně i napětím na kondenzátoru (U2 = Uc). Umístíš-li počátky všech fázorů do jednoho bodu, pak úhel φ je ostrý úhel, který svírají fázory U1 a U2. Budeš-li nyní stáčet fázor vstupního napětí U1 o úhel φ do směru fázoru výstupního napětí U2, budeš jím točit v záporném mat. smyslu, tj. ve směru chodu hodinových ručiček a úhel má tedy záporné znaménko! V případě HP tomu bude naopak (pozor, zde U2 = Ur). Lze to zachytit i na časových průbězích obou napětí U1, U2 (pokud předpokládáme harmonicky ustálený stav). Pak se jedná o posunuté sinusovky.

před 2644 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
me116

Mockrát děkuji za vysvětlení.

před 2644 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
me116

Děkuji za odpověď. Měl bych ještě doplňující otázku. Čím je způsobeno, že zápor je zrovna u dolní propusti a ne u horní? Souvisí to nějak se zapojením R a C?

před 2644 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orwell

Jo, souvisí. Já teď musím odjet, tak až se večer vrátím, pokecáme. Není to jenom na dvě věty.

před 2644 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek