Avatar uživatele
bolak

Jak je to přesně s tím novým zákonem o hypotékách, že když si chce někdo koupit dům, už musí nějaké peníze mít?

Když teďka platí ten zákon (nebo bude platit), že si člověk může vzít hypotéku jenom v případě že má nějaký vlastní finance, může to udělat tak, že si prostě nejdřív vezme v jiné bance půjčku, třeba 500.000, a pak si teprve zažádá o hypotéku?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2727 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Doposud nebylo nic schváleno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jpau

Tento zákon bude platit tuším od 1. 1. 2017. Pokud se dobře pamatuji tak musíš mít 10% kupní ceny nemovitosti a ano, neřeší se, jak k těm penězům přijdeš (vlk – stát, se nažral a koza – soukromý sektor, zůstala celá), tzn. to lidé začnou řešit spotřebáky, které mají výrazně vyšší RPSN než hypotéky.

Problém je, že si lidé neuvědomují že smysl toho zákona je jejich vlastní ochrana – pokud nezvládnu našetřit např. 200k, kde beru jistotu že budu schopen splácet 2mil po dobu nevím 30 let.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

jpau: Tohle je spíš ochrana bank před riskantními úvěry. Mohlo by se stát, že prodejem nemovitosti nebude uspokojena jejich pohledávka…

před 2727 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
jpau

To je hodně naivní. Banky mají risk, který provádí scoring každého úvěru a pokud naznají, že nejsi dostatečně bonitní, tak ten úvěr nedostaneš nebo ho dostaneš s úrokem, který kompenzuje riziko.

Jinak to jak můžeš nakládat s nemovitostí zakoupenou na hypo ti určuje OZ + VOP, takže tady není co řešit.

před 2725 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Nemyslel jsem to tak že by nemovitost prodal vlastník, ale nucený prodej pro pokrytí pohledávky.

Ano, banky dávají vyšší úrok, ale sám říkáš že je to na pokrytí vyššího rizika. Mám pocit, že stát nechce aby banky podnikali riskantně (možná obava z úvěrové bubliny?? jako v USA před časem), nebo chce zamezit těm vyšším úrokům?? Těžko říct…

Teď jsme řešili možnou koupi domu (máme byt na hypotéku a je nám už malý) . Máme něco našetřeno, ale ne dost. A to co máme našetřeno bychom potřebovali na vybavení a umoření části dluhu z původního bytu (část dluhu je u SFRB a ta musí být splacena pokud se přestěhujeme). 100% hypo by se šikla, ale ty podmínky opravdu jsou na … tak si musíme nechat zajít chuť. Zatím.

před 2725 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek