Avatar uživatele
autacek

Jak je to s „použitím“ obrázku na vlastním webu, pokud se zde použije pouze odkaz na zobrazení obrazku uloženého jinde?

Tedy u mne obrázek uložen není a až následný čitatel mého webu dostane u sebe na počítači složený výsledek z více zdrojů, například textů odemne a ilustrací odjinud.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2339 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Samotný odkaz na obrázek, vedoucí na web,
kde je obrázek umístěn, by byl v pořádku.

Něco jiného by bylo „linkování obrázku do vlastního webu“.
Vedle krádeže obrázku by mohlo jít i o finanční újmu
(pokud by majitel/autor musel platit za za zvýšený traffic).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… jak jsem již jednou napsal, někdo bere i odkaz jako zločin a weby, které třeba odkazovali na jiný, kde se dá film či foto stáhnout, dost často mají problémy (tak to je, to neznamená, že to schvaluju) …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
autacek

ivzez – to si práve nejsem jist, autor umístil obrázek do veřejného prostoru, aby se na něj lidé podívali, po nikom nemůže vyžadovat, aby si k tomu četli i jeho „plky“ kolem. A lidé se dívají, byť se k odkazu na zobrazení obrázku dostali jiným způsobem, než možná původní autor zamýšlel. Pokud nebude chtít autor svůj obrázek publikovat, může jej z veřejného prostoru stáhnout (případně mu nic nebrání dát mu jiný název/adresu), stejně tak ten, jenž na svém webu užil takového odkazu, fyzicky uložený cizí obrázek, resp. dílo, nikde nemá. I když je k zamyšlení, zda-li tedy obrázek užívá jeho autor (autor originálního webu), nebo jej užívá autor webu druhého (dejme tomu parazitujícího), nicméně skutečnými konzumenty jsou přece až jednotliví čitatelé, kteří pomocí prohlížeče obrázky či díla konzumují. A pak také, kde najít skutečnou hranici, mezi odkazem na celý web, nebo jen odkazem na určitou část, atd.. Jestli ono je to jak s tou hospodou na mýtince a chodili mu tam lidi.

před 2339 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Žádný autor neumisťuje své obrázky na web se záměrem umožnit jejich krádež. Používá je z jiných důvodů.

Ten, kdo zamýšlí umožnit použití svých obrázků (textů či jiných děl) k soukromému a/nebo komerčnímu užití, to na svém webu napíše. Totéž platí i pro možnost stažení a umístění jinam.

Pokud na webu taková informace chybí, je potřeba se řídit autorským zákonem.

Řada autorů, kteří použití svých děl umožňují, tak činí prostřednictvím některých free galerií. I tam je ale potřeba číst podmínky, za kterých je možné ten či onen obrázek použít.

Nedávno jsem tu nahlásila otázku, která obsahovala volně použitelný obrázek za podmínky, že u něj bude uveden odkaz přímo na stránku, z níž byl obrázek stažen. Tazatel (už si nepamatuju, kdo to byl) podmínku nesplnil (pochybuji, že si vůbec přečetl podmínky té galerie)…
_________

Problém internetu je v tom, že stažení čehokoliv a umístění kamkoliv jinam je velice snadné. A bohužel se tomu nedá žádným způsobem zabránit. Jedinou možnost vidím v opakovaném apelu na svědomí a dodržování zákonů.

před 2339 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek