Avatar uživatele
Vašo

Jak je to s hlasováním na schůzi vlastníků bytů

Výbor Vlastníků na domovní schůzi představil plán oprav, který chce provést, a na to si chce u banky vzít úvěr okolo 4,5 mil. kč. Část vlastníků s tím nesouhlasí, poněvadž některé opravy nejsou nutné, a nebyly využity možnosti levnějších oprav.Na schůzi přišel pouze zástupce jedné firmy, která toto má realizovat. Podle vyjádření některých osob lze opravy provést daleko levněji. Je povinnosti Výboru vlastníků představit více firem k provedení této akce,a pak teprvé dát hlasovat? Jak postupovat,když vlastníci v menšině nemají šanci? Některé byty mají dva vlastníky,to jsou dva hlasy v vlasování.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Pájo, Wang, Dochy před 4015 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pájo

Pokud se správně domnívám (vychází to z logiky věci), nemohou mít dva vlastníci jedné bytové jednotky dva hlasy! Každý z nich má 50% podíl. Buďto se shodnou a dají určitému návrhu jeden hlas nebo to budete muset počítat na procenta.

Každé společenství vlastníků (s právní subjektivitou) odsouhlasilo kromě „představenstva“ také stanovy SVJ. V nich by mělo být ošetřeno i hlasování. Pokud není, nezbývá, než to nějak doplnit.

Myslím, že je rozumné, aby se na větší opravy a investice v domě vždy dělalo výběrové řízení (zvláště ve Vašem případě), když je ve hře zavázání se k úvěru).
Postupoval bych teoreticky takto:

  • shodnout se na další schůzi, které opravy a práce jsou (pro většinu) opravdu nezbytné a ty odlasovat
  • vytvořit položkový seznam těchto prací a pevně zvolit použité materiály (po položkách to lépe pohlídáte)
  • poptat vhodné firmy (čím více, tím lépe – tedy alespoň 3–4) a zaslat jim podklady k nacenění (vždy žádejte konečnou cenu za dílo, vč. DPH)
  • vyhodnoťte cenové nabídky, které se vám vrátí a vyberte firmu, která je nejlevnější
  • pokuste se vyjednat co nejlepší poměr kvalita/cena (= další slevu nebo nějaký bonus)

toť teorie…
V praxi je to mnohdy boj s větrnými mlýny, neboť výbor často nehraje čistě a k určitým rozhodnutím je mnohdy „jinak motivován“.

(osobní zkušenosti člena menšiny)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Hlasování máme podle m2 (větší plocha=větší váha hlasu), jinak máme odsouhlaseno vždy minimálně oslovit 3 firmy formou výběru.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Rozhodně by nemělo platit, že dva vlastníci jednoho bytu = dva hlasy. Záleží na stanovách vašeho výboru. Dokážu si představit, že co byt to hlas, či co m2 bytu to hlas (nevím jestli jsou na to zákony). K opravám: co jste si zvolili, to máte. Bohužel nesouhlasící menšina může jen držet hubu a krok (pokud nezjistíte, že výbor udělal něco nezákoně)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Earl Sin

Jsem ve výboru SVJ a je důležité, jaké máte stanovy. Od těch se odvíjí odpovědi na vaše otázky.
Nicméně pouze jedna firma u oprav za 4,5 mil. je fakt málo.
U nás jsme u oprav za 10 tisíc měli 2 nabídky.
Není to o tom, že výbor zvolil z více nabídek tu nejvýhodnější?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek