Avatar uživatele
Altair-AC

Jak je to s objednáním zboží přes internet přes kreditní kartu? Mohou mě ti admini okrást?

Myslím jako že když tam vyplním kreditní kartu a další údaje ,jestli oni to vidí přesně tak ,jak jsem to tam napsal a jestli mě mohou okrast (myslím nakupovat přes mou kartu) …

Zajímavá 0 před 2438 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Arne1

Podle toho kde. U 95% eshopů zadáváš ty údaje do zabezpečeného formuláře banky a eshop se dozví pouze informaci zda jsi zaplatil nebo ne. To bys viděl když by sis to někdy vyzkoušel.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Myslím, že při přiměřené míře obezřetnosti žádné nebezpečí nehrozí.
Kartu mám pro internetové placení zablokovanou a odblokuji ji jen na okamžik platby. Částku pak musím ještě potvrdit přes mobilní aplikaci. Pro tyto platby používám účet, na kterém mám nepatrnou částku peněz.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lukas1912

Záleží přes jaky obchod to budeš dělat ale hekři ti můžou vibilit účet a nestačíš se ani divit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Údajně je to bezpečné, ale nikdy jsem této možnosti nevyužil. Zdálo se mi to zbytečně složité. Nejradši platím přes internetové bankovnictví přímo ze svého účtu. Je to nejrychlejší a zadara.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Obvykle platíš přes platební bránu nějaké větší společnosti, v současnosti zpravidla s technologií 3DS. Jak píší kolegové, v takovém případě vás obchodník přesměruje na platební bránu, bráně předá info, že chce xx peněz, vy zadáte kartu do brány, ta se pokusí provést tu transakci, přesměruje vás zpět na obchodníka a obchodníkovi předá info, zda k platbě došlo.

Pokud někde platíte přímo u obchodníka i tak jsou obchodníci pod dozorem bank a zejména asociací (MC/VISA) , které dohlíží na to aby vše proběhlo korektně. Pokud by došlo k problému, máe šanci reklamovat a obchodník by měl značné problémy. Ty transakce jsou dohledatelné, takže pokud by se zjistila neoprávněná platba, s velkou pravděpodobností dostanete prachy zpět a obchodník bude mít co vysvětlovat u své banky. Důsledek: Těžko si to nějaký alespoň trochu zavedený obchodník riskne.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Arne1

Kepler: Bankovní převod nejrychleji a zadara ? To teda nesouhlasím.

  1. musí to podporovat příjemce, jen málo eshopů ve světě počítá s bankovním převodem.

2a) buď budeš platit nehorázné poplatky bance
2b) nebo si uděláš účet u Transferwise, pak je poplatek únosná (cca 50 Kč), ale převod díky tomu že je dvoufázový tak není nejrychlejší. Ale je to rozumná možnost jak platit například do Polska
3)obecně bankovní převod není okamžitý jako platba kartou, snad jen v případě že jde o český eshop který je vybaven komunikační platební bránou pro tvou banku.

před 2438 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Jo, také jsem chtěl Keplera tentokrát trochu zkritizovat 😉
Ještě upřesním: Ten převod je prakticky nepoužitelnej pro mezinárodní platby (jak píšeš).

K převodům v rámzi ČR:
S vyjímkou některých obchodníků v kombinaci s některýma bankama, kteří se dohodli na nějaké okamžité platební metodě (např. u mBank tuším mTransfer), kde vás obchodník přesměruje přímo na stránku vaší banky s předvyplněnými údaji pro platbu, převod z pohledu zákazníka rozhodně není okamžitý. Banka odesílatele má na odeslání platby nějakou lhůtu – typicky hodiny v nejhorším případě více než pracovní den, jen v rámci převodů uvnitř banky některé z bank dělají okamžité převody. Banka příjemce má na převzetí a zaúčtování transakce z klíringového centra také řádově den. A ani obchodník nemá povinnost si kontrolovat přijaté platby každých 10 minut. Takže než obchodník zjistí, že zákazník zaplatil, může to trvat až 3 dny (když je alespoň trochu rozumnej). O akceptované platbě kartou se dozví prakticky ihned. (Ve skutečnosti mu peníze dorazí také s nějakým zpožděním, ale to už zákazníka zajímat nemusí, ten ví že dokončil obchod a obchodník ví, že prachy jsou už bezpečně na cestě a během pár dní dorazí na účet)

před 2437 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek