Avatar uživatele
nikolqa.o

Jak je to s omluvenkama od lékaře ?

Má třídní učitel právo snížit počet hodin, od kterých může chtít omluvenku od lékaře ?
Doplňuji:
Děkuji, jinak třídní učitel chce omluvenky od lékaře už od 60 zameškaných hodin.. Minulý rok je ale chtěl až od 100 zameškaných hodin.. Tak se ptám, jestli má právo na to to takhle měnit.? On říká, že je to zcela na něm, jak si to nastaví..

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? ivzez před 3763 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Neuvedl jste důvod, proč učitel požaduje omluvenku od lékaře i za kratší dobu. Zřejmě někteří studenti zneužívají, takže v těchto případech se škola dohodne s lékařem a ten potvrezní vydá.

Z metodického postupu vyplývá, že v oprávněným případech, samozřejmě po dohodě s lékařem, může třídní učitel vyžadovat potvrzení od lékaře, pokud ho žák navštívil.

Okopírovala jsem vám metodický postup – bod 4.

Metodický pokyn k jednotnému postupu při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování,pre­venci a postihu záškoláctví (způsob omlouvání nepřítomnosti,ře­šení neomluvené nepřítomnosti a postup zúčastněných subjektů:

(1) Nepřítomnost nezletilého žáka základní a střední školy ve škole omlouvá v souladu s platnými právními předpisy zákonný zástupce žáka, zletilý žák omlouvá svou nepřítomnost sám.

(2) Základní a střední školy mohou požadovat, pokud to považují za nezbytné, doložení nepřítomnosti žáka z důvodu nemoci ošetřujícím lékařem žáka,resp.prak­tickým lékařem pro děti a dorost a to pouze jako součást omluvenky vystavenné zákonným zástupcem nezletilého žáka nebo omluvenky vystavené zletilým žákem, a to pouze v případě,že nepřítomnost žáka ve škole přesáhne 3 dny školního vyučování.

(3) Na dobu nepřítomnosti žáka ve škole, která předchází návštěvě lékaře žáka u ošetřujícího lékaře,resp.prak­tického lékaře pro děti a dorost,není tento lékař oprávněn vydat potvrzení o nemoci,neboť nelze jednoznačně a zodpovědně posoudit zdravotní stav žáka.

(4) Ve zcela výjimečných,in­dividuálně stanovených případech (především v případě časté nepřítomnosti žáka nasvědčující zanedbávání školní docházky)může škola požadovat jako součást omluvenky potvrzení ošetřujícího lékaře,resp.prak­tického lékaře pro děti a dorost,o nemoci žáka i v případě nepřítomnosti,která nedosahuje délky uvedené v odstavci 2.

Jeddnalo se v podstatě o určitý kompromis mezi zástupci praktických lékařů pro děti a dorost a Ministerstvem školství,který spočíval v tom,že bylo akceptováno,že existují výjimečné odůvodněné případy,kdy lze chápat,že škola vyžaduje od zákonného zástupce i doložení vyjádřením lékaře.Tedy mé doporučení je stále totožné – ačkoli nebylo a není povinností ošetřujících lékařů vystavovat potvrzení o vyšetření,o­šetření,či o onemocnění žáka (studenta), toto v odůvodněných případech vystavit na žádost zákonného zástupce a předat k jeho rukám. Objevují se otázky,zda je možné věc pojmout tak,že zdravotnické zařízení (ač není povinno) případné potvrzení či posudek vystaví,ovšem za přímou úhradu pacientem.V tomto případě se podle mne jedná o péči nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění.

Více zde: http://detskes­tredisko-hmdr.webnode.cz/ad­ministrativa/om­louvani-zaku-a-studentu-v-ordinaci-pldd/

Více zde: http://detskes­tredisko-hmdr.webnode.cz/ad­ministrativa/om­louvani-zaku-a-studentu-v-ordinaci-pldd/

Doplňuji:
Určitě jste si přečetl, že když se třídní dohodne s lékařem, může požadovat potvrzení. Bez souhlasu lékaře by to nešlo.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Ano, škola (třídní učitel) může požadovat potvrzení lékaře
v případě nepřítomnosti delší než 3 dny – tedy třeba již od 20 hodin
(viz bod 2 metodického pokynu v odpovědi Annas).

Podle mne je to pro žáky pořád lepší,
než kdyby škola chtěla časté absence
řešit prostřednictvím OS­POD.


Odhaduji, že byla v loňském roce nižší absence,
že škola k tomuto kroku sáhla kvůli jejímu nárůstu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek