Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak je to s prodejem licencí Windows přes bazary?

Ahoj, mám zakoupeno OEM legalizační(tenkrát se to tak asi jmenovalo) licenci systému Windows XP Home Edition. Koupil jsem si nový počítač a zaprvé by mne zajímalo, jestli to s novým HW půjde po telefonu zaktivovat či nikoli. Dále vidím na bazarech, že lidi prodávají licence WinXP. Moc se mi nechce číst dlouhou EULU, tak to snad bude někdo vědět. Je to vůbec legální takto nabízet třeba OEM licence? U krabicovek to asi legální bude. A pokud bych byl třeba "okraden" (někdo by mi prodal ilegální systém), je možno se nějak obrátit na Microsoft s tím, že jsem si u někoho zakoupil OEM licenci, bylo tam napsáno, že je originální a poslal mi nelegální systém nebo je lepší obětovat ty 2 tisíce Kč za nový systém. Případně pokud mám instalační CD, jde třeba koupit jenom nové licenční číslo (změnit ho za nové)? Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Nie je to legalne, ale cez telefon to moze ist ukecat. Pokial nebolo viackrat aktivovane mozno to po…
MM.. 15.01.2009 18:00
MM..
Bylo to několikrát aktivované na stejném HW, takže "phone only". Kdyby náhodou přijela kontrola (o č…
marekdrtic 15.01.2009 18:14
marekdrtic
Nejak nechapem co vlastne menis. Pokial mas novy PC tak treba nainstalovat Win nanovo na novy PC. Ke…
MM.. 15.01.2009 18:25
MM..
Já myslel to, že bych nejprve nainstaloval ten "starý" Win, ten by nešel zaktivovat, běželo by 30 dn…
marekdrtic 15.01.2009 18:26
marekdrtic
Normalne nainstaluj a skus aktivovat. Ked nepojde tak cez telefon, co mas povedat uz vies.
MM.. 15.01.2009 18:28
MM..
ok díky. až to složím (nějak se zdrželi před dodáním) a nainstaluju, ozvu se jak jsem dopadl ;-)
marekdrtic 15.01.2009 18:38
marekdrtic
Aktivovat to nejspis pujde, ale pokud uz to nekde pred tim bylo nainstalovany, tak stejne nebudes mi…
Wikan 15.01.2009 18:00
Wikan
Ještě bych to upřesnil - OEM není přenositelná z počítače na počítač. Takže se to dá ukecat jenom na…
jirka44 15.01.2009 18:13
jirka44
Takže se to dá ukecat jenom na to, že odešla deska a musela se měnit. Ale ukecat na to, že se měnil…
marekdrtic 15.01.2009 18:15
marekdrtic
Ani bych to nezkoušel.
jirka44 15.01.2009 18:17
jirka44
Sakra já bych šel i na Linux s Windows emulatorem, ale asi by to rodiče nerozdýchali.
marekdrtic 15.01.2009 18:17
marekdrtic
Jo, zlatý W2k;-)
jirka44 15.01.2009 18:19
jirka44
I do toho bych šel, jenže rodiče si zvykli na Win-omalovánky vzhled, v tom je problém a vadila by mi…
marekdrtic 15.01.2009 18:22
marekdrtic
já mám legální windows jen omylem, prostě nějaký pablb nákupce objednal do mezinárodní firmy na angl…
lední brtník 15.01.2009 21:29
lední brtník
Proste jim zavolej a musis tvrdit, ze se ti rozbila deska a ze jsi koupil novou a najednou, nevis pr…
Redmarx N 15.01.2009 20:49
Redmarx N
No no, nerobit si srandu z vaznej veci :))
MM.. 15.01.2009 20:55
MM..
Deska se smí vyměnit pokud odejde během záruky nebo do dvou let. Tak nějak to tam aktuálně je. Tvrď…
MM_tank 15.01.2009 23:21
MM_tank
hehe deska je možná ještě v záruce musím se podívat, ale na to by to asi šlo uhrát, kdyby to náhodou… poslední
marekdrtic 16.01.2009 06:28
marekdrtic

Nie je to legalne, ale cez telefon to moze ist ukecat. Pokial nebolo viackrat aktivovane mozno to pojde aktivovat este raz aj cez internet.

Vsetky OEM licence z bazarov su vpodstate nelegalne, a ked to su od velkych OEM (dell apod) tak aj hodne problematicke (oficialne MS tvrdi ze taketo licencie ktore boli urcene na predinstalovany OS sa nedaju aktivovat, cez telefon ale asi ide vsetko :)

Bylo to několikrát aktivované na stejném HW, takže "phone only". Kdyby náhodou přijela kontrola (o čemž pochybuju, ti se na 2 tisíce Kč vykašlou, ty asi spíš budou zajímat firmy apod, ukážu jim účet o koupi a COA mám). Kdyby to náhodou zaktivovat nešlo, nebude mi asi zbývat nic jiného než ještě dodatečně vrazit 2000 do systému. Jinak to asi nebude třeba přeinstalovávat, IMHO bude stačit změnit product key v aktivaci, snad to tam je, dělal jsem to naposledy před půl rokem :-P.

Nejak nechapem co vlastne menis. Pokial mas novy PC tak treba nainstalovat Win nanovo na novy PC. Ked chces len legalizovat uz nainstalovany Win tak by malo stacit zmenit product key a restart (predpoklad je ale ze si tam nic necrackoval a ze verzia Win suhlasi, t.j. asi to nepojde ked tam mas teraz corporate, neviem zhlavy).

Ještě bych to upřesnil - OEM není přenositelná z počítače na počítač. Takže se to dá ukecat jenom na to, že odešla deska a musela se měnit. U Visty je to údajně horší, protože ta si hlídá kromě desky i číslo disku a ještě něčeho, už jsem zapoměl čeho.

já mám legální windows jen omylem, prostě nějaký pablb nákupce objednal do mezinárodní firmy na anglických/mui windows českou verzi. co s kriplem, tak jsem si českou verzi vzal obětavě domů.
1. pokud nechceš namáhat fantazii s vymýšlením aktivačních důvodů, nejvýchodnějším státem s podporou slovanštiny bude asi česko. a je ti jasné v kolik končí pracovní doba v praze, eventuelně jejich brigádníků. takže údajně vhodnou dobou pro volání na aktivační server je po 20.h, automatická tlama ti odkýve všechno.
2. přestože máme koupené legální licence na xp, sám se neobtěžuju s jejich instalací. jako výrobní fabrika dostáváváme předinstalovaná pc od různých dodavatelů v různém stavu předaktivovatelnosti. nejjednodušší než tam srát nějaké 60-místné číslo přes telefon (loni přestaly fungovat aktivace přes net), je instalovat poctivou korporátní verzi z rapidshare. výpalné jsme zaplatili, automatické update má povolené jen choromyslný člověk (viz kritická aktualizace svastiky, během bohorovného přehlížení bezpečnostních děr), a já mám funkční neupdatované windows na povinně uzavřené interní síti, bez obtěžování debily z macburger redmontonu.
3. a že průmyslová pc jsou stejná jeden krám jako druhý? no to jsou, v tom je je dokonce po léta jejich smysl. takže mě jako bonus napadá, že pokud bychom ten vista hnůj do fabriky chtěli (třeba ať máme pestřejší bitmapové záhlaví oken, nebo kdybychom nevěděli co se 4gb paměti), můžem tak teoreticky ojet/klonovat aktivační choutky visty. je to jen příklad; při ceně kolem 1e+6 za tester se nikdo nebude zdržovat s komplikací při aktivaci os - tedy dokud ho prasosystém nenasere, a člověk nezačne hledat jinou cestu.

Proste jim zavolej a musis tvrdit, ze se ti rozbila deska a ze jsi koupil novou a najednou, nevis proc to nejde aktivovat.

---
Proc chces davat do noveho PC zastaraly system, si kup k novemu PC novy system Windows Vista. (Home Premium je za 2.000,- to neni tolik.) ;-)

(delam si srandu, asi si to pochopil, ale nekteryme tu jsou schopny kamenovat, tak to radsi pisu)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru