Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jak je to s předností autobusu, pokud se jedná o náhradní dopravu?

Tramvaj která odbočuje vpravo a přitom „bliká“ má přednost před vozidly, které jedou rovně. (Tramvaj, která při odbočování nebo jiné změně směru jízdy křižuje směr jízdy vozidla jedoucího po její pravé nebo levé straně a dává znamení o změně směru jízdy, má přednost v jízdě.)
Jak je to ale s autobusem, který vlastně jede po kolejích, protože se jedná o náhradní dopravu za tramvaje-tudíž zastavuje na zastávkách tramvaje, jezdí po tramvajovém pásu atd.?
Platí v tomto případě přednost i pro autobus?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Dochy před 2235 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ne, neplatí. I náhradní doprava/autobus/ musí dodržovat pravidla jako každý jiný autobus.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Mám trochu obavu, že autobus co si hraje na tramvaj a pohybuje se v kolejišti, (což je mimochodem místo ležící mimo silnici) požívá výhod tramvaje (typicky když vedle vás stojí na křižovatce vlevo na kolejích a odbočuje vpravo).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Tak a teď babo raď :D Je tu 50:50
Osobně se domnívám, že by měl přednost, protože supluje tramvaj. Jinak bus jezdí po silnici, teď jako náhrada tramvaje jezdí po kolejích.
Na druhou stranu cukráře beru jako znalce v oboru dopravy, takže …

před 2235 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

Autobus jako tramvaj
„Mnoho měst pro zrychlení veřejné dopravy přesouvá na zpevněný tramvajový pás i jízdu autobusů. Autobusy jedoucí po tramvajovém pásu se řídí signalizací pro tramvaje. Řidič osobního vozidla musí autobus, který jede vlastně jako tramvaj, respektovat shodně, tedy nebránit jeho jízdě,“ vysvětluje zvláštnost dopravní expert.

http://www.bles­k.cz/clanek/re­giony-praha-praha-zpravy/458381/tr­amvaje-jsou-nocni-murou-ridicu-kdy-ne-muzete-najet-autem-na-koleje.html

Tady zase píšou při přejíždění tramvajového pásu když po něm jede autobus něco jiného, tak že asi tak…
https://zpravy­.aktualne.cz/do­maci/predpisy-mohou-zavinit-havarii-tramvaje-a-autobusu/r~i:ar­ticle:519784/?­redirected=15215670­29

před 2235 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek