Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s tzv. "nočním proudem"?

Zajímá mne, kdy se zapíná tzv "noční proud" za nižší cenu. Dřív byly u elektroměru mechanické hodiny, tam to bylo jasné. Teď je místo toho přijímač HDO a rozvodné závody tak mohou ten proud zapnout a vypnout, kdy se jim to zrovna hodí. Než začnu vymýšlet nějaký fórrichtung co by mi zaznamenával, kdy se ten proud obvykle zapíná (a na u dobu si plánoval puštění třeba pračky nebo myčky), tak se chci zeptat, zda je někde na webu pro informaci historie, kdy byl ten noční (teď se tomu říká jinak) proud v předchozích dnech puštěn.

Předmět Autor Datum
Na tom přijímači je někde uveden kód HDO. Ten zadáš na stránkách svého dodavatele elektřiny a vyjede…
martas38 07.12.2013 14:10
martas38
Zapnutý nízký tarif nejjednodušeji poznáš, že svítí kontrolka ohřívání na boileru, také to je vidět…
z vysočiny 07.12.2013 15:14
z vysočiny
Opravuji, má být !jak píše martas"
z vysočiny 07.12.2013 15:17
z vysočiny
Ty stránky jsou pouze pro zákazníky EONu. Pokud máš v Pardubicích jiného dodavatele, musíš to hledat…
martas38 07.12.2013 15:29
martas38
Ještě bych dodal, že ty časy jsou obvykle pevně dané a po určitém období, třeba po dvou letech se mě…
martas38 07.12.2013 15:32
martas38
EON to mění častěji, většinou půlročně nebo čtvrtletně. Občas připraví i nějakou speciální akci na s…
Zdenál 08.12.2013 10:41
Zdenál
A samozřejmě záleží jaký tarif máš. Pokud je přímotopový, platí nízký tarif 20 hodin denně, u akumul…
martas38 07.12.2013 15:34
martas38
Myslím že když zadáš dovyhledávače "zjištění kódu HDO " a dáš si obrázky tak uvidíš fůru možností. P…
paul 07.12.2013 17:17
paul
Ještě podotýkám, že HDO má více funkcí, než původní spínací hodiny. Umí třeba přepnout elektroměr na…
mirektatra 07.12.2013 18:21
mirektatra
Není to úplně free, jsou tam tuším max. 2 hodiny, kdy máš nízký tarif a vypnuté topení, nebo to co m…
kejki 07.12.2013 23:57
kejki
A týká se to "přímotopného" tarifu.
kejki 08.12.2013 00:00
kejki
Hmmm... Tak já jsem chtěl sledovat, kdy se zapíná nízký tarif podle toho, kdy je zásuvka co se do ní…
Yarda 08.12.2013 12:01
Yarda
Jasně, přidej si na tu zásuvku kontrolku, taky to tak máme - oni si to beztak zapínají jak se jim zr…
JoDiK 08.12.2013 12:06
JoDiK
Oni to musí zapínat, jak se jim hodí, neb tím regulují odběr resp. spotřebu v síti, neb dodávka do s…
Uroboros 08.12.2013 12:54
Uroboros
Ve své podstatě to je to podvod a útok na peněženky spotřebitelů.Dříve za tzv.totality byl noční pro…
dabac 08.12.2013 14:07
dabac
Nevím jak kde, ale PRE má na každý měsíc rozpis, který dodržuje na minutu. http://www.predistribuce.…
jirka44 08.12.2013 14:46
jirka44
EON to taky docela přesně dodržuje, aspoň v tý době, kdy jsme vzhůru.
Zdenál 08.12.2013 15:42
Zdenál
ČEZ je zase pravidelně o 8 minut pozadu... S tím častějším spínáním bojleru v průběhu dne a souvisej…
mirektatra 08.12.2013 19:39
mirektatra
já používám tohle:15 poslední
paul 09.12.2013 12:55
paul

Na tom přijímači je někde uveden kód HDO. Ten zadáš na stránkách svého dodavatele elektřiny a vyjede ti v kterých časech je spínán nižší tarif.
Tady máš např u EONu popsáno, kde najdeš kód: http://www.eon.cz/cs/domacnosti/zakaznicky-servis- elektrina/platnost-nizkeho-tarifu/vyhledani-kodu-h do.shtml
A tady ho dle lokality zadáš: http://www.eon.cz/cs/domacnosti/zakaznicky-servis- elektrina/platnost-nizkeho-tarifu.shtml

Zapnutý nízký tarif nejjednodušeji poznáš, že svítí kontrolka ohřívání na boileru, také to je vidět na zapnutém stykači /relé/ přívodu na bojler na rozvodné desce, v podstatě si to regulují podle přebytku proudu v síti, protože tím se zapne spousta ohřevu užitkové vody.
U nás to je obvykle kolem poledne, potom kolem 17.oo hod a po 22.00 hod cca do 05.00. Jinak pokud máš novější typ elektroměru, tak tam to rovněž ukazuje diodka, kdy svítí NT nebo VT.
Na těch stránkách jak píše Yarda nic nevyčtu, není tam kraj Pardubice a další.

Ty stránky jsou pouze pro zákazníky EONu. Pokud máš v Pardubicích jiného dodavatele, musíš to hledat na jeho stránkách. Jinak bojler třeba nemusí (i když by měl) být vůbec na noční proud připojený a pak se podle té kontrolky na něm nedá řídit.

Ještě podotýkám, že HDO má více funkcí, než původní spínací hodiny. Umí třeba přepnout elektroměr na levný tarif, ale spotřebiče (bojler, aku kamna) neodblokuje - nezapne, protože energetika má zrovna nějakou špičku. Tak je totiž napsaný elektrizační Zákon - dodavatel musí poskytnout levný tarif v určitém časovém prostoru a o spotřebičích tam není řeč. Dále je možné, že signalizace od bojleru je u tarifu na přímotop, akumulačky, nebo tepelné čerpadlo, nevypovídající. Dodavatel může pustit levný tarif a přímotopy, bojler nechá vypnutý, protože se zavázal jej pouštět jen na celkem 8 hodin... Zkrátka se na to nedá zcela spolehnout, proto jsem udělal automatické spínání na pračku a mrazák tak, že je to odvozeno od signálu pro tepelné čerpadlo. Pračka je navíc zapojena tak, že po obdržení signálu už zůstane sepnutá (pro ukončení celého praní) a pro další "odložený start" se systém musí ručně resetovat stisknutím tlačítka.

Není to úplně free, jsou tam tuším max. 2 hodiny, kdy máš nízký tarif a vypnuté topení, nebo to co má být blokováno.
A za další, ten čas vůbec nemusí souhlasit s krásnou tabulkou na stránkách dodavatele, ne že by mi to vadilo, když to mám pěkně vcelku 6 hodin přes den.

Hmmm... Tak já jsem chtěl sledovat, kdy se zapíná nízký tarif podle toho, kdy je zásuvka co se do ní spíná levný tarif zrovna pod napětím. tak to budu muset vymyslet něco jiného když to budu chtít sledovat.

Oni to musí zapínat, jak se jim hodí, neb tím regulují odběr resp. spotřebu v síti, neb dodávka do sítě je +- konstantní (neberu v potaz bordel co dělají větrníky), největší výrobci el. jsou prakticky neregulovatelní (jaderky, velké tep. el.), ale spotřeba je závislá především na průmyslu. S výhodou se používá nejen HDO a tedy automatické zapnutí odběrných míst, ale i třeba přečerpávací vodní elektrárny a podobný akumulátory energie, který jí zase uvolní, když je potřeba.

Ve své podstatě to je to podvod a útok na peněženky spotřebitelů.Dříve za tzv.totality byl noční proud konstantně zapínán ve 22hod a vypínám tuším v 6,00.Dnes, kdy ho zapínají dle vlastní potřeby tedy v různém denním čase stopá v domácnosti neůměrně spotřeba nočního proudu na př.při odběru teplé vody z boileru,kdy prakticky po celou dobu se boiler postupným odebíráním vody neustále ohřívá,což při nočním provozu nehrozí.Tak že ona to zase tak nějak úspora moc není.Fakt je ale ten že se zase může žehlit apod což vyjde relativně levněji.Tak nevím.

ČEZ je zase pravidelně o 8 minut pozadu... S tím častějším spínáním bojleru v průběhu dne a související spotřebou - myslím, že je to šumafuk, protože kolik tepla/elektřiny odeberete + kolik Vám vychladne v bojleru a trubkách, tolik zaplatíte. Jestli se to ohřívá najednou, nebo po částech, to je zhruba jedno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru