Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jak je to s tím nakažením od klíštěte?

Letos je plno klíšťat a stačí se (dle vlastní zkušenosti) projít po trávě a už po vás leze a hledá si místečko, kde se přisaje-zakousne.
Nechodím do vysoké trávy, ale za barákem chodí srnka a ta ve vysoké trávě normálně pochoduje. Zcela jistě má „kožich“ plný klíšťat.
Jak to tedy je, pokud bych ji picnul a dal si k obědu? Z těch klíšťat je určitě nakažená boreliozou, encefalitidou a já nevím jakým dalším fujtajblem. Mohl bych se z toho guláše nakazit?

Zajímavá 0 před 2890 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
isteron

Existujú rôzne choroby u diviny, keby ste ju picnul. Nielen od kliešťov, ale aj od parazitov. Nie som polovník, ale pokial niečo ulovia aj oni musia dať zverinu na veterinárnu kontrolu. Do vtedy musia polovníci počkať, až potom môže byť Halali a mulatšág.

Upravil/a: isteron

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Já tedy taky nejsem lovec. Klíšťata můžou něco přenést, pokud jsou sama nakažená. Ale dokonalou tepelnou úpravou nemá žádná nákaza šanci přežít.
Denaturace bílkovin začíná od 60 st. a přes 100 st. nepřežije nic. Je to i jeden ze způsobů sterilizace.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Pokud ji tepelně upravíš, tak v žádném případě. Každí divoké, a nejen divoké zvíře u nás mělo už desítky, nebo stovky klíšťat. Nemusíš mít obavy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

To je pravda a když přihlédneme k tomu, že 50% jídla z divočiny, který v Čechách někde pozřeš, je připraveno ze zvěřiny z černýho trhu, tzn. „bez papíru“, tak bych tu zvěř vůbec nejedl a dal bych si mrkev, rajčata a nebo bramborový knedlík jen tak s brusinkama.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

„Ale dokonalou tepelnou úpravou nemá žádná nákaza šanci přežít.“ Bacha… To není úplně pravda. Např. PRIONY (BSE) bez problémů vysoké teploty vydrží. Pokud zničíte priony, už máte z masa uhel.

před 2890 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek