Avatar uživatele
Marunka2

Jak je to s určováním týdne těhotenství?

Vyšel mi pozitivní gravitest, tak jsem si na internetu dala výpočet termínu porodu a ukázalo mi to, že jsem v pátém týdnu těhotenství. Zároveň před pěti týdny mi začala poslední mestruace. Mestruací přece odchází děložní sliznice („nevyužitá“), aby se vytvořila nová pro nové vajíčko. Těhotenství podle mne začíná usazením vajíčka v děloze, ne jeho oplodnění. Oplodněné vajíčko ještě několik dnů putuje, než se dostane do dělohy…
Jak je možné, že i na gynekologii se těhotenství počítá od početí? Nebo jak to vlastně je? Díky všem!
Doplňuji:
Lenjička:
Výborný text, děkuji. Jak píšete, oplodnění tedy nastává asi 15. den menstruačního cyklu, což je asi dvoutýdenní rozdíl od začátku menstruace. Ale podle toho počítání termínu porodu na internetu jsem těhotná 5. týden, ale podle mne jsem teprve ve třetím týdnu. Ke gynekologovi jdu příští týden, tak uvidím, co mi řekne, ale mám pocit, že u prvního to taky počítal od té menstruace.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Lenjička před 4757 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
arygnoc

početí nastáva zhruba uprostřed menstruačního cyklu.
U většina žen se pohybuje kolem 4 týdnů, takže den početí je ±1 – 2 dny 14 dní po poslední menstruaci.

dodatek:
normální těhotěnství začína početím.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Housenka1973

každé těhotenství začíná početím, to je jasné, jen ty počty si páni doktoři prostě vymysleli jinak – vlastně od poslední menstruace. Jak jinak by vycházelo, že těhotenství trvá cca 40 týdnů..... to by pak byla délka těhotenství zhruba 10 měsíců (aspoň nás ve škole učili, že měsíc má 4 týdny…)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lenjička

ÚVOD:
Je to tak, že každá žena prodělává dva cykly: Menstruační a ovulační. Menstruační je o krvi ve sliznici dělohy(začíná prvním dnem menstruace), ovulační o zrání vajíčka(začíná vypuštěním zralého vajíčka).
Každý cyklus trvá přibližně 28 dní, ale jsou vůči sobě o 14 dní posunuté. Takže každých 14 dní začíná na střídačku jeden cyklus 🙂 Neboli, ovulační cyklus nastává každý 14.-15. den menstruačního cy­klu.

POČETÍ:
Spermie dostihne vajíčko pár hodin potom, co bylo vypuštěno z vaječníků. Je tedy na cestě vejcovodem. (Je asi 15. den menstruačního cyklu, krev byla mezi 1. a 7. dnem z dělohy vypuštěna) Jěště asi tři dny vajíčko, které se pomalu dělí, putuje vejcovody.

UHNÍZDĚNÍ V DĚLOZE:
Asi 8–16 buněčné embryo se dostane k počátku dělohy. Cesta je to daleká, všude samé řasinky a je tam těsno, takže než se embryo dostane dostatečně nadělené do správného místa, je asi 24. den menstruačního cyklu.
Vrchní buňky embrya vypustí látku, která trošičku naleptá sliznici dělohy, do toho důlku se embryo uhnízdí. Tím, že poškodilo sliznici, dá signál tělu matky, že je potřeba upravit vypouštění hormonů a nespouštět další menstruaci.
Jste těhotná 🙂

ZÁVĚR:
Doktor chce znát vaši poslední menstruaci, aby mohl určit, kdy nastal ovulační cyklus. K datu, které mu povíte, tedy přičte dva týdny a od té doby jste fyziologicky těhotná.

Jinak jsou také používány různé „věky“: Anatomové určují věk podle velikosti, genetici podle vývoje buňek, doktor podle doby početí, maminky většinou od poslední menstruace 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek