Avatar uživatele
salsa verde

Jak je to se získáním řidičského oprávnění?

Manžel teď měl autonehodu, byl ale jejím viníkem-v mikrospánku přejel do protisměru… Teď přišlo usnesení od PČR kde se mimo jiní píše že jeho bodový stav je 10 bodů. Samozřejmě o řidičák přišel na místě a myslím že tak na 5 dalších let. Pokud potom bude žádat o znovuvydání bude „začínat“ s těmi deseti body a může začít hned jezdit nebo bude muset udělat znovu nějaké testy, řekněme znovu autoškolu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus před 4618 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

Určitě bude po skončení zákazu řízení začínat s těmi „deseti body“, protože lhůta pro odpočet bodů (každý rok mínus 4 body) začíná běžet až po skončení trestu zákazu řízení.

A 100% pak bude muset dělat nové testy.
Doplňuji:
To baghira:
Ustanovení § 123d se vztahuje pouze na případy, kdy došlo k tzv. ´vybodování´ (§ 123c). V takovém případě je jasné, že konto řidiče je po vrácení ŘP prázdné (viz odstavec 4).

Ale v případě, který popisuje pisatelka, došlo k odebrání ŘP nikoli za vybodování, ale za přestupek či trestný čin související s nehodou. A v takovém případě se, kromě jiného, uplatňuje ustanovení § 123e, odst. 3.
http://busines­s.center.cz/bu­siness/pravo/za­kony/silnicni-provoz/cast1h5.aspx

Upravil/a: standa

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Po pěti letech bude mít nulové konto a autoškolu znovu dělat nemusí. Múže mu však být nařízeno přezkoušení

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
baghira

Takže přezkoušení a pak čisté konto:

§ 123d silničního zákona:

(3) Žádost o vrácení řidičského oprávnění podává žadatel písemně u příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Podmínkou vrácení řidičského oprávnění je prokázání, že se žadatel podrobil přezkoušení z odborné způsobilosti podle zvláštního právního předpisu4) a dále předložení posudku o zdravotní způsobilosti včetně dopravně psychologického vyšetření. Pro vrácení řidičského oprávnění platí přiměřeně § 101.

(4) Ode dne vrácení řidičského oprávnění podléhá řidič novému bodovému hodnocení; obecní úřad obce s rozšířenou působností ke dni vrácení řidičského oprávnění zaznamená v registru řidičů odečtení všech 12 bodů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek