Avatar uživatele
Kelt

Jak je to z původem některých slov?

Výrazy,které mám na mysli jsou běžné,používáme je velmi často,ale jejich původ nám uniká. Mám na mysli POPULÁRNÍ a OFICIÁLNÍ. Populární chápeme oblíbený,oficiální jako úřední,anglické výrazy office – kancelář,úřad;po­pular – oblíbený.Latinsky je populus národ,lid ;officium povinnost.Proč nepoužíváme slova v jejich původním významu jak uvádí latina?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3306 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Čeština se vyvíjí, dokazují to např. procesy intelektualizce x demokratizace (odstrňuují se tvary zastaralé, ale užívají se i jmenné vazby předložky vzhledem, v důsledcku atd.), termíny se užívají i v běžném hovoru , jejich počet stále roste atd.

Když lidé užívají cizí slova, znají jejich význam, nepřemýšlejí, odkud pocházejí. I když bohužel se často užívají chybně.

Původ slov – Jiří Rejzek- Etymologický slovník

Populární – populární ‘ve veřejnosti oblíbený;
obecně srozumitelný’,). Přes moderní evropské . jazyky z lat. populāris ‘lidový, lidu milý’ od populus ‘lid’.

oficiální – ‘mající úřední rázev’, Přes moderní evropské . jazyky (německho . offiziell, francouzského . officiel, angl. official) z pozdnělat. officiālis ‘úřední, služební’ z latinského officium ‘služba, práce, úsluha, úřad.

Čeština pro užívání přejatých slov využívá synonmyní významy, takže se někdy liší. Navcí většinu uživatelů původní význam nezajímá.

Když se podíváte na etymologii, tak zjistíte, že význam slov v češtině se shoduje s latinou.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tomovka

A to jsme vše převzali z latiny? A máme se jí řídit? … A pokud se v tom chceš hrabat, tak: populární = má to rádo více lidí. Národ se dá vysvětlit také jako více lidí. Oficiální = úřední, úřední může být třeba rozhodnutí či vyhláška – a obojí je povinné. Trochu přemýšlení do toho, google není všemocný…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek