Avatar uživatele
slad08

Jak je těžká práce formíře a jádraře ve slévárenství?

Máte někdo s tím zkušenosti? Jak dlouho průměrně trvá něž se člověk zaučí?
Děkuji

Zajímavá 0 před 2555 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Podle toho, co dělá. Když jsme restaurovali dům z dvacátých let, nechal jsem si v tejdejších Kovohutích Povrly odlít repliku původního kubistického zábradlí a klik. Stačila jim k tomu jenom poničená torza několika původních dílů a pár nekvalitních fotek. To by žádný lempl nezvládnul.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Fyzicky těžká…
Zaučení – pár hodin, nejde o nijak zvlášť kvalifikovanou práci – aspoň ne ´v základu´…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Nelze takto přesně říct. Záleží, co dělá. Na jednoduché věci se můžeš zaučit za jeden den. Na to, aby byl dobrý formíř a zvládl dokonale řemeslo, se učí celý život.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Je to práce těžká, hlavně kvůli horku, ale nevím jestli se to týká i těch jmenovaných profesí. K hutím jsem si čichnul jako student – brigádník v Poldině na Kladně. Při zpracování rychlořezné oceli. Byl tam takový hic, že jsme se u hydraulických nůžek museli střídat co půl hodiny. Sedmistupňové pivo bylo zdarma, vůbec jsem nechodil čůrat (všechno jsem vypotil) a na konci směny jsem měl draka jak vidle. Fajn brigáda.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Drap

Tak jak píše Emefej. Záleží i na tom jakým způsobem se formuje. Běžné věci třeba při strojním formování zvládne člověk během pár hodin. Stejně tak u jader. Jednoduchá jádra mu někdo ukáže a za hodinu dělá. Udělat však slévarensky náročný kousek vyžaduje spoustu umu, zkušeností, dlouholetou praxi a v neposlední řadě musí být vše dobře promyšlené. Pokud se chce dostat někam ke špičkám tohoto řemesla, vyžaduje to dlouholetou praxi a zkušenosti.
Tyto zmiňované profese mívají oddělená pracoviště, takže žádné sálající teplo z litého kovu tady nehrozí.

před 2555 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek