Avatar uživatele
agentpv

Jak jednoduše vysvětlit, kdo to jsou chasidé, čím se vyznačuje chasidismus?

Nepochopil jsem moc vysvětlení ve wikipedii, potřebuji to jednoduše a stručně. Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2813 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Odpoveď byla označena jako užitečná

Chasidé jsou určitá podskupina ultraortodoxních židů. Slovo „chasid“ znamená ve hebrejštině „zbožný“. Chodí obvykle oblečení podle tradic ortodoxního judaismu a velice přísně dodržují veškerá pravidla. Kromě toho mají navíc určitá specifika, své příběhy, učení, určité stěžejní postavy – osobnosti, rabíny, jejichž učení uznávají jako pravé a někteří z nich jsou chasidy dokonce považováni za svaté.
Chasidismus byli nejsilnější na Ukrajině, v Litvě a v Polsku, dnes mimo jiné v USA a Izraeli. U nás bylo jediné centrum chasidismu v Mikulově.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?agentpv Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

"Chasidé jsou společenství ortodoxních Židů, které vznklo v 18. století v Polsku a ve východní Evropě se rozvíjelo v 18. a 19. století.

Chasidé ctí významné osoby cadiky = spravedlivé.
Rabín je hlavním představeným židovské synagogy, je to duchovní hlava židovské obce. Od 1. st. n. l. se tak nazývali i učenci, odborníci na židovské právo a rituální praxi.
Šoa – holocaust je pojem, který se užívá pro hromadnou likvidaci Židů v Evropě v době fašismu.
Sionismus považují za politické hnutí zasazující se o obnovu židovské vlasti v Palestině, „biblické“ země zaslíbené s hlavním městem Jeruzalémem.
Synagoga je svatyně, místo bohoslužby a modlitby a čtení Tóry. "

Vysvětlení jsem převzala z maturitní otázky pro střední školy. Ale k pochopení je třeba, abyste se seznámil s judaismem.

V odkazu se dovíte určitě víc.

https://books­.google.cz/bo­oks?id=fXAIAQA­AQBAJ&pg=PA99&­lpg=PA99&dq=or­todoxn%C3%AD+%C5%­BEid%C3%A9+a+c­hasid%C3%A9&sou­rce=bl&ots=y7cKDFn09y­&sig=tQT7tgIMa­e8buRYa_R3hRM4k-vk&hl=cs&sa=X­&ved=0ahUKEwjg3Z_z7oH­PAhVEzRQKHSX4Ci0Q6­AEITzAI#v=one­page&q=ortodox­n%C3%AD%20%C5%BE­id%C3%A9%20a%20cha­sid%C3%A9&f=fal­se

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Jednoduše a stručně: Chasidé jsou vyznavači chasidismu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek