Avatar uživatele
Kura

Jak jsou důležitý ohmy při výběru reproduktorů ?

Momentálně mám domácí kino s parametry : subáč 140W s 8 ohmy + satelity 50W s 6 ohmy. Mám vyhlídnutou sestavu : subáč 165W s 6 ohmy + satelity 67W se 4 ohmy. Je to dobrá náhrada ?
Doplňuji:
Pro Cochee : Tvoje odpověď vlastně odpovědí není. Ptal jsem se, že chci pomoct s porovnáním dvou sestav a jak jsou v tomto důležitý se dívat na ohmy, tvoje odpověď je na úplně něco jinýho a nevím na co. Zesilovač je dělanej k sestavě, nechápu proč se o tom rozepisuješ.
Pro Briketku : Když jsem psal „satelity“, tak jsem měl na mysli zvuk 5.1

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Kura

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? briketka10 před 4045 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
briketka10

přesně ti neporadím mám jiné domácí kino
s jinými parametry, snad ti pomůže toto fórum :)
http://www.au­dioweb.cz/view­forum.php?id=17
Doplňuji:
chápu dobře, že nemáš střed,
tedy pět bedýnek v PVC anebo
ve dřevě ..

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Takhle to nejde brát. Stejně důležité jsou parametry výstupu/-ů zesilovače. Jestliže je výstup konstruovaný např. pro 6 Ω reproduktor, pak 6 Ω reproduktor je pro něj optimální, např. 8 Ω reproduktor nevadí, ale bude patrně hrát slaběji a 4 Ω reproduktor bude nadměrně zatěžovat koncový stupeň zesilovače, může neustále vyskakovat tepelná ochrana, anebo, pokud není „koncák“ tepelnou ochranou opatřen, nebo dokonce je špatně navržen, může jej nízkoohmový reproduktor „odprásknout.“
Doplňuji:
Pokud za otázku beru 2× větu, zakončenou otazníkem a potřetí větu, kterou uvozuješ slovy „Ptal jsem se…,“ tak jsi položil vlastně tři vzájemně se lišící otázky. A pokud jde o porovnání dvou sestav s originálními repro, tak ne, na jejich impedanci se ohlížet nemusíš, protože je přizpůsobena zesilovači a při poslechu to podstatné není.

Upravil/a: cochee

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Je to špatně. Výstupní zesilovač pracuje do přesně stanovené zátěže. v opačném případě se může přehřívat, změní se pracovní bod, vznikne zkreslení atd.
Doplňuji:
Už jsem to po upřesnění pochopil. Jednou soustavu chceš nahradit druhou. Pak odpovídám ANO. Promiň technikovy který denně řeší náhrady komponentů a je hozenej na jinou kolej.

Upravil/a: Mapel

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Na to jak se „bravurně“!! vyjadřuješ „subáč“ se ptáš na ptákovinu. Samozřejmě že zesilovač má nějakou výstupní charakteristiku, která je dána odporem a kmitočtovou charakteristikou. Pokud chceš využít všech vlastností zesilovače, výstupní odporová impedance musí sedět na vstupní impedanci reproduktorů.

Pokud použiješ reproduktory s nižší impedancí budou zesilovačečem přebuzovány a budou mít větší zkreslení a zesilovač bude přetěžován se všemi následky z toho vyplývající. Můžou být až destruktivní jak pro zesilovač tak pro reproduktory.

Bude-li impedance reproduktorů vyšší než zesilovače, k destrukci sice nedojde ale zase reproduktory nebudou dostatečně buzeny a nepodají kmitočtový rozsah na který jsou konstruovány. Zejména mezní hodnoty výšek a basů!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

opravdu mi to nedá výrazy SUBÁČ + SATELITY
mi nic neříkají pardón a v otázce není 5.1 uvedeno !

http://upload­.wikimedia.or­g/wikipedia/com­mons/a/ab/Kon­figurace_zvukov%C3%A9ho_­form%C3%A1tu_Dol­by_Digital_5.1­.png

před 4044 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

ad kura,
tak piš příště jasnou otázku
ať můžu jasně odpovědět !!

před 4044 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
huxa

přečti si párkrát cocheeovu odpověď, snad to potom pochopíš. Jestli ne, nech si poradit v obchodě.

před 4045 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Elektronika