Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak mají být správně převody jednotek?

Podle mě a dalších informací na internetu jsou správně tyto převody: (základ 1GB)
bit b 8,590 × 10+9
kilobit kb 8 388 608
megabit Mb 8 192
gigabit Gb 8
byte B 1,074 × 10+9
kilobyte kB 1 048 576
megabyte MB 1 024
gigabyte GB 1
terabit Tb 0,008
terabyte TB 9,766 × 10-4

Ve škole se učíme toto:
1GB = 1000MB = 1 000 000 KB
1000MB = 8000 Mb

Co je tedy správně?

loading...
Předmět Autor Datum
Podle mě, ale netvrdím, že je to tak správně: základ 1B (byte) = 8b (bit) 1KB = 1024B další násobky:…
Karel IV 14.02.2010 07:58
Karel IV
ve škole vás to učí špatně. převod bity na bajty je jasný, 8bit = 1 byte řád je vždy 2^10, tedy 10…
touchwood 14.02.2010 09:34
touchwood
Naprosto s Vámi souhlasím. Děkuji.
Aleš Pospíchal 14.02.2010 09:38
Aleš Pospíchal
Tos napsal trosku blbe ne? Respektive to muze blbe vyznit. Z toho plyne, že ne-IT "vědátoři" ti bud…
jocko 14.02.2010 10:02
jocko
napsal jsem to jak jsem napsal. Vědátor může mít klidně nobelovku za studenou fúzi, ale pokud bude t…
touchwood 14.02.2010 10:37
touchwood
Podle mne jsou z jazykového hlediska jednotky jasné kilo=1000, Mega= milion, Giga= miliarda ... tyto…
nononot 14.02.2010 11:08
nononot
Podle mne si mělo IT zavést svoje jednotky hned od začátku. jenže svoje jednotky prostě nemá, proč…
lední brtník 14.02.2010 12:14
lední brtník
Z tohoto důvodu byly zavedeny jednotky KiB, MiB, atd. které vyjadřují přesnou a nezkreslenou velikos…
nononot 14.02.2010 12:47
nononot
KiB, MiB - vo tom přece hovoříme: zavedeno ufo bytostmi mimo it, které nemají nic lepšího na práci,…
lední brtník 14.02.2010 13:21
lední brtník
Motám se trochu kolem IT, ale za ajťáka se nepovažuju. Z hist. důvodů a setrvačnosti preferuju 1kB =… poslední
Pavel 14.02.2010 13:47
Pavel

ve škole vás to učí špatně.

převod bity na bajty je jasný, 8bit = 1 byte

řád je vždy 2^10, tedy 1024, a ten jediný dává v IT smysl a jako jediný funguje.

Bohužel je zde něco jako soustava SI a partičky fyzikářů, pro které je kilo = 10^3. Z tohoto důvodu byly zavedeny jednotky KiB, MiB, atd. které vyjadřují přesnou a nezkreslenou velikost v řádech, viz Kibibyte

Co je mi známo, tak SI řády používají výlučně výrobci disků, a to z marketingových důvodů (disk je označen "větší" hodnotou, než ve skutečnosti má), jinak SI řády v IT postrádají naprosto smysl, IT je postaveno na dvojkové soustavě, nikoli desitkové.

Když kupuješ RAM, kupuješ 1GB jako 1024MB, když máš rychlost spojení 8Mbit, jede to 8192kbit.. :-)

Z toho plyne, že ne-IT "vědátoři" ti budou tlačit 1kilo = 1000, ale ajťák se ti na tohle pěkně vysměje.

Tos napsal trosku blbe ne? Respektive to muze blbe vyznit.

Z toho plyne, že ne-IT "vědátoři" ti budou tlačit 1kilo = 1000, ale ajťák se ti na tohle pěkně vysměje.

Z tech vedatoru v uvozovkach vyplyva neco trosku hanlivyho. Pritom ten pouhy "vedator" muze mit treba Nobelovku za fyziku a urcite bude vic "vedatorsky", nez zak na stredni skole, ktery se prave naucil dvojkovou soustavu. Jen proto, ze nekdo neni dostatecne IT (ajtak-superman), tak nemuze byt vedator? Takze vsichni kdo nejsou v IT, jsou out? No na teto poradne to tak vypada. Proste ajtaci jsou elita. Co na tom, ze vetsinou neumi nic jinyho nez sedet u PC a honit si triko nad lamama a BFU a v realnym zivote nejsou pouzitelni skoro k nicemu. To je fakt sranda, jak particka fyzikaru a nejaka blba soustava SI si dovoluji tem skvelym ajtakum radit neco jineho. No flame, ale staci si tady precist par prispevku a je hned jasno.

napsal jsem to jak jsem napsal. Vědátor může mít klidně nobelovku za studenou fúzi, ale pokud bude tvrdit, je 1kB je 1000 bytů, tak bude sice tvrdit "oficiálně" správnou věc, ale prakticky bude o 24 bytů v minusu.

Stejně jako já se nemontuju do fyziky (protože jí rozumím jen na úrovni vysokoškoláka technického směru), tak bych ocenil, kdyby se ve školách neučily bludy z mého oboru jen proto, že existuje jakási soustava SI.

Ostatně "IT přece rozumí každý" - to je taky jedno dogma, se kterým se tu setkávám dnes a denně a které plodí ono mystérium ajťácké "nadřazenosti". Naprostá absence sebereflexe BFU, to je to, co dělá IT lidi těmi "supermany". Navíc málokterý obor je tak dokonale dokumentovaný a veřejně přístupný z hlediska informací jako je právě IT. Jenže to by si ta hloupá část populace musela přiznat, že tomu vůbec nerozumí, a že se potřebuje vzdělat. A to se nikdy nestane, protože je jednodušší nadávat na počítače, adminy, atp.

Podle mne jsou z jazykového hlediska jednotky jasné kilo=1000, Mega= milion, Giga= miliarda ... tyto jednotky tu byly staletí před tím, než se objevila první kalkulačka. Podle mne si mělo IT zavést svoje jednotky hned od začátku. SI soustava je fajn a sexy. Nechtěl bych počítat v galonech, pintách a mílích .

Podle mne si mělo IT zavést svoje jednotky hned od začátku.

jenže svoje jednotky prostě nemá, proč taky. binární řádový násobek pro počítání dat 1024 vyhovuje dost dobře, problém a potřebu umělých nových jednotek dělá výhradně těm mimo obor ("..a kdo tomu nerozumí, ten to učí").

ostatně školství, které degeneruje používání it na odříkávání položek menu v office nazpaměť, nemá vůbec právo do něčeho kecat a zavádět nové bludy.

na naší vš nás taky nutili vyslovovat "lazer" místo "lejzr", protože ve své omezenosti odmítali uznat výslovnost zkratkových slov, a protože podobný termín "maser" měli poprvé popsat rusáci. přesto nemám pocit že by celý svět dnes brečel nad tím, že používá špatnou ne-brněnskou výslovnost.

KiB, MiB - vo tom přece hovoříme: zavedeno ufo bytostmi mimo it, které nemají nic lepšího na práci, které však zdatně ovládají powerpoint - a mají díky tomu důležité funkce pro prosazování těchto zcestných bludů zblblým dětem do výuky.

"které vyjadřují přesnou a nezkreslenou velikost v řádech" ... v jakých řádech - dekadických? a která powerpointová hlava prosadila že procesor bude adresovat paměť po dekadických násobcích?
mám snad při nákupu paměti požadovat odstřižení části ram, protože já chci přesně 1000mib - protože to jediné je přece "správné"?

nechme teoretiky zavřené v ohradě, ať se tam umlátí čepicemi nad argumenty co je u nejsprávnější, já dávám přednost nezkaženému vzduchu.

Motám se trochu kolem IT, ale za ajťáka se nepovažuju. Z hist. důvodů a setrvačnosti preferuju 1kB = 1024 B, i když uznávám, že předpona "k" byla zvolena trochu nešťastně, neboť neodpovídá standardizované hodnotě 1000 v soustavě SI. Ale problém mi to nedělá.

Trochu mi to připomíná spor o imaginární jednotku, kdy jsem (vzhledem ke studovanýmu oboru na VŠ) přistoupil na označení "j", neboť symbol "i" používaný v matematice je v elektro- vyhrazen proudu.

A už jsem se setkal s několika fanatiky-matematiky, kteří tvrdili "všichni používají "i", jenom ti blbci elektro- používají "j" - a to je špatně". Kdo tohle rozsoudí?

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...