Avatar uživatele
michalds

Jak minimalizovat dopad narkózy?

Myslím i dlouhodobý negativní dopad, hlavně mozkové činnosti. Jelikož se říká, že každá narkóza je jako malá mrtvice.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2378 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Dnes se používají termíny anestézie, analgezie a analgosedace. Přestože dnešní prostředky jsou daleko bezpečnější, mohou se vyskytnout některé vedlejší účinky. Aby se jim předešlo, to je práce anesteziologa. Z vlastní zkušenosti jsem nikdy po probuzení žádné nežádoucí účinky, jako třeba pocit na zvracení (nauzea), necítil. Jinak o tom píše: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Anestezie#A­nest.C3.A9zie_cel­kov.C3.A1

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Teď jsou postupy modernější, ale dříve se tvrdilo, že odumírají mozkové buňky, že narkóza zkracuje život.

Byla jsem 3× operovaná v narkóze, ta jedna byla dlouhá, po probuzení jsem byla jako omámená, s pocity na zvracení. Jenže po toénejdelší trvalo déle, než jsem se stabilizovala. Připadala jsem si jako „praštěná“.

Nevím, zda věříte alternativní medicíně, ale výborným prostředkem je Arnica montana. Používám ji při úrazech, rychle hojí modřiny, tlumí bolest atd. Vyzkoušené.

Přečtět si e informaci na stránce U lékaře – odpovídá MUDr. Jan Čumpera.

https://www.u­lekare.cz/cla­nek/po-operaci-ulevi-homeopatika-a-nejen-od-bolesti-21675

Pokud nechcete, nemusíte se článkem zabývat stejně jako ti, kteří tento způsob léčení zamítají.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Narkóza, neboli celková anestezie, je často nezbytnou součástí mnoha chirurgických zákroků. Potřebné je však vědět, že narkóza, jako každý zákrok nebo lék, může mít potenciální komplikace a vedlejší účinky. Následující kroky a strategie mohou pomoci minimalizovat potenciální negativní dopady narkózy, zejména na mozkovou činnost.

  1. Předoperační příprava: Před operací, diskutujte s lékaři o všech možných rizicích a účincích narkózy. Pokud máte chronické zdravotní problémy, jako je například vysoký krevní tlak, je důležité, aby byly dobře kontrolovány před operací.
  2. Důkladné posouzení anesteziologem: Anesteziolog by měl provést důkladné posouzení vašeho zdravotního stavu a rozhodnout o nejvhodnějším typu anestezie.
  3. Důkladná hydratace a výživa: Dostatečná hydratace a výživa před a po operaci mohou pomoci v těle zvládnout stres z operace a narkózy.
  4. Postoperační rehabilitační péče: Po operaci je důležitý komplex rehabilitační péče, která pomáhá předejít možným komplikacím a podporuje rychlou a úplnou obnovu funkce.
  5. Řádný odpočinek: Je velmi důležité dostatečně odpočívat a spát, aby se tělo mohlo efektivně zregenerovat.
  6. Fyzická aktivita: Fyzická aktivita pod dohledem fyzioterapeuta nebo lékaře může být klíčová pro zlepšení průtoku krve, zlepšení kognitivních funkcí a celkové zlepšení pohody po operaci.
  7. Mentální stimulace: Mentální cvičení, jako jsou hádanky, čtení, nebo dokonce hudební terapie, mohou pomoci stimulovat mozkovou aktivitu a podporovat cognitive funkce po operaci.

Je však důležité poznamenat, že každý pacient je jedinečný a měl by proto vždy konzultovat své možnosti a obavy s lékařem nebo anesteziologem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek