Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jak moc je anonymní odložení dítěte do babyboxu?

Policie intenzivním pátráním dopadla a obvinila matku dítěte, která své dítě odložila do babyboxu a to následně zemřelo. Je jasné, že k tomu policie použila nejen svědectví osob, ale i kamerového systému a následně osobu ztotožnila.
V tuto chvíli se již nejedná o anonymitu.
Při čtení toho článku mě však napadla jiná otázka. Jak matka dokáže, pokud bude někým obviňována, že někam dala své dítě, že jej odložila legálně do babyboxu.
Modelový příklad: Těhotenství tají (je jedno z jakéhokoli důvodu), následně doma tajně porodí a dítě odloží do babyboxu. Taková ta sousedka, která tráví celé dny za oknem, ji udá na policii a ta začne onu matku vyšetřovat, protože žádné dítě nemá. Sousedka se obává, že dítě zahrabala někde v lese. A teď jak z toho. Matka z Brna odloží pro jistotu dítě v Ostravě a jak to bude dokazovat?
Najednou se všichni dozví, že byla těhotná, že tamto a tamto. Jak z toho ven?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Lamalam, nyjono před 2467 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

U boxů nejsou a nesmějí být kamery právě z těchto důvodů, aby to bylo co nejvíce anonymní. Příbuzenskou vazbu mezi dítětem a matkou lze snadno dokázat pomocí DNA

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Babybox pro odložené děti chce pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. http://www.ba­bybox.cz/
Případ z Plzně je jiný, tam se zjistilo, že šlo o vraždu.
Případně obviněná nemusí nic dokazovat. Dokonce má právo nevypovídat. Je na policii, aby oznámení prověřilo jako pravdivé, nebo nepravdivé. V tom druhém případě bude obviněna sousedka. Baby boxy mají záznam, kdy bylo dítě uloženo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Odložení dítěte do babyboxu anonymní je,
u boxu nejsou žádné kamery.

K „všímavé sousedce“: Matka nemá co dokazovat.
Tvrdí-li policie, že se matka dopustila trestného činu,
musí dokazovat policie.

Nelze prokázat, co neexistuje, co člověk neudělal, apod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Standardně by to odložení anonymní bylo. V blízkosti boxu by žádná kamera být neměla a plýtvat časem policistů na procházení záznamů z kdovíkolika kamer nikdo nebude chtít. Při podobném trestném činu už to ale za ten čas stojí.

Pokud by žena, která dítě odložila (v pořádku), měla dodatečně problémy, myslím, že není problém to rodičovství dokázat… Stejně tak, jak někteří píší: Ona ani to rodičovství dokazovat nemusí, policie by musela získat nějaký důkaz o tr. činu.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Obávám se, že na uvedeném případu lze snadno dovodit, že odložení dítěte do babyboxu není anonymní vůbec.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Rodina a vztahy