Avatar uživatele
anonym

Jak mohou firmy zaměstnávat cizince v ČR?

Zajímalo by mě názor lidí,proč firmy v ČR zaměstnávaji raději cizince ( polsko,ukraji­na,moldávie,vi­etnám aj.) když v ČR klesla nezaměstnanost a českých lidi v evidenci ÚP je dostatek,ale i kdyz firmy v ČR chtěji české lidi zaměstnat tak málokdo má zájem o pracovní místa v oboru i mimo obor. Kde je tedy problém ? Děkuji

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? pusinka50, Drap před 2528 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nelze to shrnout do jedné věty. Ta problematika je dost široká. Na zaučení firmy raději vezmou levnějšího a mladého cizince ochotného pracovat 12 – 15 hodin každý den, než českého padesátníka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Trošku moc problematiky pomíchané najednou. Zkusím to zpřehlednit:

  1. Firmy radši zaplatí levnější zahraniční sílu
  2. Kopáče u nás nikdo dělat nechce
  3. Na ÚP je lidí dostatek, ale ne takových, kteří by byli ochotni pracovat mimo obor, když na třeba na něco 10 let studovali.
  4. Rád bych viděl uchazeče nad 50, kterému se po ztrátě zaměstnání podařilo získat práci. U nás v tomto směru existuje nepochopitelná diskriminace, v amerických firmách je naopak rádi berou.
  5. Vietnamci nejsou pracovní síla, jsou to jen obchodníci a pěstitelé konopí. To nám jejich dovozem Husák moc nepomohl. Tak je to se vší snědou náplavou, ani kebab si nikdy nekoupím.
  6. To co nám chybí je KVALIFIKOVANÁ pracovní síla, protože ti co byli, si dnes raději v zahraničí vydělávají trojnásobek a dnešní mládež by nejradši pracovala jenom za stolem, nebo se živili jinými kravinami.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Za firmy nikdomluvit nemůžu (byly by to jen dohady).
Podmínky, za jakých lze zaměstnávat cizince
z třetích zemí najdete v zákoně o zaměstnanosti.

Polsko je členem EU, tam bych problém neviděla…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek