Avatar uživatele
Kepler

Jak mohou pásma LTE rušit televizní příjem?

Stále slyším o rušení, antény jsou údajně vybavovány filtry proti rušení LTE atd. Jedno z pásem LTE (800 MHz) bylo přenecháno mobilním operátorům a TV v tomto pásmu už nevysílá. Jak může LTE rušit TV příjem, když jde o úplně jinou frekvenci? To mi připadá jako že třeba vysílání na 35. kanálu by rušilo příjem na 29. kanálu, což je samozřejmě nesmysl. Není to jen obchodnická habaďůra, podobně jako se prodávají antény určené pro příjem DVBT-2?
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Long_Term_E­volution

https://pixaba­y.com/cs/ant%C3%A9na-televizn%C3%AD-ant%C3%A9na-recepce-338859/

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? marci1, independent, aliendrone před 2211 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
autacek

Ano, je to částečně obchodní habaďůra, na druhou stranu jisté nebezpečí přímo úměrné bezprostřední blízkosti vysílačů v nedalekém pásmu, ovlivnit příjem může, ale, nejsem si jist, zda-li právě tento problém filtr odstraní, protože televizi jako takové by mělo být jedno, co se vysílá na jiných kanálech, než kde je naladěno.

Celkem zajímavou diskusi najdete k problematice tady: https://www.lu­pa.cz/aktuali­ty/lte-anteny-rusi-televizni-prijem-podle-ctu-je-to-priblizne-kazda-ctvrta/

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Podstatou problému je, že naprostá většina lidí má širokopásmové antény (a k tomu příslušné aktivní prvky – jako je např. anténní předzesilovač) Ty si jistě pamatuješ dřevní dobu černých anténních dvojlinek (300 Ω), tehdy bylo běžné mít 2 antény – každou na jeden program. Tohle ale nešlo praktikovat pořád, TV programů přibývalo, síla signálu se zvyšovala, takže nastoupily širokopásmové antény. (nebo mít celý strom antén na střeše)

Širokopásmová anténa jaksi z principu pobírá široké frekvenční pásmo (je to její účel). To by samo o sobě nevadilo, DOKUD nenastoupí polapený signál do aktivního prvku (např. anténní předzesilovač). Jistě víš, že pro kvalitní příjem je potřeba dobrý poměr odstupu signál/šum. A tady to začne.

Z hlediska příjmu TV je LTE signál RUŠENÍM, ovšem širokopásmový anténní předzesik ho zesílí stejně jako TV signál. Bohužel, LOKÁLNĚ je blízká základnová stanice mnohem silnější, než vzdálený TV vysílač.Takže pokud to neošetříš jinak (pásmovou propustí třeba), zesílíš si nejen požadovaný signál, ale i ten šum (LTE) a v celkové bilanci dojde ke ZHORŠENÍ poměru odstupu signál/šum. A pak už záleží na jakosti (především selektivitě) TV přijímače.

Ono se to dalo řešit různě. Náš prasokratický stát ovšem zvolil jako nejlepší řešení nechat to zaplatit občana! (přeci na to nebudou vyhazovat peníze operátoři a televize – kde by na to jako měli vzít, že?)

Na tuhle možnost už bylo před lety poukazováno, že nastane, ale tenkrát se odborníkům vysmívali a nazývali je bludaři, škarohlídy apod. Konec konců – lidi budou MUSET kupovat nové TV, settopboxy, antény s pásmovými filtry, stát si shrábne DPH a ostatní daně (a zase bude co rozkrádat), vydělají i prodejci a výrobci těch krámů… co bys sakra ještě chtěl? To za těch pár korun za novou TV stojí, no ne? ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Obchodnická habaďůra není anténářská technika.
Najdi si mapu mobilních vysílačů. Území je jimi doslova prošpikováno.
Potom si proštuduj něco o šíření el. mag vlnění v příslušných vlnových délkách a jeho vlastnostech.
Nezapomeň na interferenci a harmonické !!! Také si naštuduj kdy je třeba použít pásmovou propusť. Až to učiníš nebudeš již klást takovéto otázky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Aliendrone, o anténách přece jenom něco vím, něco jsem nastudoval a sám si antény stavěl (hlavně jsem chtěl poslouchat VKV Vídeň z Valašska). Ve svých posledních dvou odstavcích nemáš tak docela pravdu, zde je citace odborníka z autackova odkazu:
Nejspolehlivějším řešením problému je zařazení tzv. „LTE filtru“ neboli spodní propusti (zadržuje pásmo cca nad 800 MHz) před první aktivní prvek v TV přijímacím řetězci (předzesilovač, kanálový konvertor nebo přímo TV přijímač). Myslím, že tímto způsobem je problém se znehodnocením TV příjmu vždy odstraněn. Pro tuto úpravu je ovšem nutná jistá investice (zmíněný filtr) a práce s tím spojená, což se ovšem zavázali mobilní oparátoři hradit a zajišťovat a takto se i děje.

před 2211 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

:) viz …Takže pokud to neošetříš jinak (pásmovou propustí třeba), … ;)

O tom hrazení mi není VŮBEC nic známo. A konkrétně KTERÝ operátor by to případně uhradil Keplere? Doufám, že to bude nějaký virtuální a úhrada bude taktéž virtuální nejspíš, že? ;) :D :D

před 2211 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

mosoj: neodpovídáš na otázku! Vskutku hodnotná odpověď…

před 2211 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Ale odpovídám, jenomže ty tomu vůbec nerozumíš a učit tě to nebudu.
A za určitých podmínek může klidně signál na 35 kanálu rušit signál na 29 či naopak. Proč se například používá horizontální nebo vertikální polarizace, ve vojenství i kruhová. Hádej, můžeš dvakrát.

před 2211 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Netvrdím, že tomu rozumím a proto jsem se tady i ptal. Autacek aspoň poskytl dobrý zdroj, který mi to osvětlil. Ale že bych nevěděl k čemu jsou polarizace, to mě zase moc podceňuješ a nic hádat nemusím.

před 2211 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek