Avatar uživatele
simonka

Jak mám postupovat, když mi někdo dluží peníze a nemohu je z něj dostat?

Jak dostat peníze od sousedky, které jsem půjčila, máme to písemně potvrzené ona přislíbila dluh vrátit když jsem jí o něj říkala, prý mi to pošle na účet, ale k dnešnímu dni tak neučinila. Nyní mi nebere telefony, nereaguje na maily ani neotevírá, hraje mrtvého brouka. Jak postupovat?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11 před 4588 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
baghira

Zaprvé: vzít si z toho poučení a nepůjčovat peníze. Nejste banka.

Zadruhé: Zvážit o jakou částku se jedná, a jestli stojí za to kvůli tomu něco rozjíždět. Soudit se kvůli tisícovce je asi blbost. Soudit se kvůli statisícům je nutnost.

No a za třetí: Shromáždíte veškeré potřebné písemné dokumenty, které s případem souvisí. Rozhodnete se, zda podáte žalobu sama nebo prostřednictvím právního zástupce. Následně podáte k soudu řádně vyplněný návrh na vydání platebního rozkazu. Zaplatíte soudní poplatky (nemalé) a čekáte… čekáte… čekáte… měsíce… rok…
Pak dlužník dostane soudní platební rozkaz, a pokud nepodá odůvodněný odpor, nabývá platební rozkaz právní moci. To znamená, že buď zaplatí, nebo ho navštíví exekutor.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Mate na smlouve napsane i do kdy musi sousedka dluh splatit. ?
Jestli ano , napiste a poslete ji doporuceny dopis, kde od ni budete zadat dluh zpet a napiste tam datum , do kdy cekate na odpoved , nebo penize. Jinak , ze vse predavate pravnikovi.
A to pak budete muset opravdu udelat. I on zacne nejdrive s korenspondenci. -iv-

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michal Kole

Zajít za exekutorem, podat žalobu… Což taky stojí peníze

Jedině jí odchytnout na schodech, chytnout, připoutat si ji k ruce, a odvést ji takto násilím do její banky.

Akorát nevím zda to nehraničí s omezením osobní svobody.

Ale vzhledem k tomu že exekuce a soud by jí stálo více tak by mohla být ráda, že jste zvolila k ní šetrnější postup.

I Policie a soudy by mohly být rády, že kvůli drobnosti je nezatěžujete a řešíte situaci po svém i když taky na hraně zákona, ale když po dobrém to nejde, tak je potřeba trochu přitvrdit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Fidel

TO: simonka – podejte na ni žalobu, soudní poplatek z částky do 10000 je 600 nebo 1000 Kč (teď byla novela, tak nevím) a před novelou nad 10.000 Kč byla 4%. Pokud spor vyhrajete, sousedka vám náklady řízení i zastoupení advokátem zaplatí.

To Michal Kole: To co jste napsal (sousedka-banka-pouta) – je návod k trestnému činu loupeže. Takže předpokládám, že jste to myslel v žertu…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kobyla

Dobrý den. Není to až takový problém jak se na první pohled zdá. Pomohu Vám získat své peníze zpět. vikovajirina@seznam.cz

před 4458 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek