Avatar uživatele
jerkam

Jak mám reagovat, když na mne někdo útočí nožem?

Můžu takového člověka zastřelit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Nazdar Bazar před 4010 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

Odpoveď byla označena jako užitečná

Jo, můžeš. Je lépe ale mít svědka. A je dobré ho opravdu zastřelit, ne jen zranit.

Morbidní názor, ale stojím si za ním.
Doplňuji:
O nepřiměřené obraně zde nemůže být řeč. Nepřiměřená obrana je např. použití střelné zbraně vůči neozbrojenému útočníkovi, anebo obranný zákrok až poté, co útok skončil (až mě bodne, už ho nesmím zastřelit…)

Upravil/a: cochee

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Ptáš se jako nováček, ačkoliv tu jsi 3 roky (pravda, bez jediné odpovědi), téma se už řešilo, jen zbůhdarma spamuješ, – viz odkazy & právní citace od Hynek_SKPV:

http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=n%C5%AF%C5%BE%20o­brana
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jestlize-k-nam-domu-dojde-zlodej-bude-me-ohrozovat-nozem-a-ja-jej-bouchnu-notebookem-je-to-jeste-primerena-ochrana
Hynek_SKPV
„Pokud se vás chystá nebo dokonce pokouší nožem napadnout, můžete se bránit čímkoliv co bude po ruce, a to i střelnou zbraní, protože aby byla obrana efektivní, musí být důraznější než síla útoku, ale ne více než je nezbytně nutné pro jeho odvrácení (nestřelit do hlavy apod.). Dále by se mohlo jednat o tzv. vícečinný nestejnorodý souběh trestných činů, a to Vloupání (se zbraní – přitěžující okolnost) nebo Loupež, Těžké ublížení na zdraví (ve stádiu pokusu), a nebo i Nebezpečné vyhrožování (při slovní konfrontaci).“
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-je-to-primerena-obrana
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jaka-je-definice-neprimerene-sebeobrany
Doplňuji:
Technická poznámka k praxi profesionálů a policistů (ve volné návaznosti na narážku cochee).
Ač mají v metodických manuálech pokyn mířit na nohy, mezi sebou neoficiálně preferují smrtelná místa (srdce, krk, hlava).
Důvody jsou prozaické:

  1. Mrtvý útočník už nemůže vypovídat (a jako zločinec porušující zákon musí počítat i s rizikem razantní obrany, nehledě k obtížné vymahatelnosti práva u našich soudů).
  2. S ohledem na ráži služebních zbraní českých orgánů (na rozdíl např. od USA) nefunguje tzv. „stop efekt“, (tj. že jej energie výstřelu fyzicky nezadrží, pokud se na oběť vrhá vahou svého těla, nebo jen běží směrem ke střelci).

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jaky-je-konkretni-priklad-nutne-obrany

Upravil/a: anonym

3 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, beer, www Nahlásit


Avatar uživatele
marijakes

Zastřelit ho nemůžete, byl byste trestán za použití neadekvátní zbraně. Můžete použít také nůž nebo v judu naučený chvat.
Doplňuji:
OK měla jsem na mysli nepřiměřenou zbraň

Upravil/a: marijakes

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Pokud nejsi Mik Dundee, doporučila bych spíše „zaječí taktiku“. S ohledem na naše zákony a omezenou možnost chrátit svůj majetek a vlastní život s rizikem, že naši zákonodárci nakonec vyhodnotí Tvůj čin jako nepřiměřenou obranu, bych nepovažovala za zbabělé, pokud to půjde, utéct.
Nepřipadá mi to vůbec zbabělé, ale naopak velmi moudré. A moudré by také bylo ozbrojeného útočníka okamžitě nahlásit policii.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ivos89

v americe jo ale v česku by ses z toho hodně těžko dostaval

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
badisko

Mel bys vedet so je to primerena a neprimerena sebeobrana pouzij gogle.cz.....bude zalezet na mnoha okolnostech … …takze se to neda rict uplne jednoznacne …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
SengSS

Co píše marijakles je hloupost pojem „neadekvátní zbraň“ v zákoně neexistuje , v případě že by si ho zastřelil by si byl souzen za nepřiměřenou obranu jestli by jste byl odsouzen už je věc jiná jde o to zda by byla zbraň držena legálně a hlavně zda nebylo jiné východisko což se vždycky najde , v případě že by byl znatelně silnější vyšší těžší a pod vlivem léku nebo drog by tě asi neodsoudili ale i tak by si si musel odsedět na vazbě celkem dobu , nejlepší volba když jde o život je ho postřelit do nohy ( né stehna tam by rychle vykrvácel ) zneškodnit a zavolat policii ..... 😉 … , být tebou prostudoval bych pojem přiměřená sebeobrana , ale i tak to může být k ničemu protože to nakonec stejně je na soudci který když vstane špatnou nohou vás může nechat si odsedět i za hloupí přestupek ( metfora ) příklad pan Janoušek ( který doteď v klidu řídí ) a nebo ta špinavá cikánka která zabila 10 letého kluka a také jezdí a nedostala ani pokutu a policie jí ani nesebrala papíry ani na chvíli 😉 .....

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pl4toon

Kdyby by na mě někdo šel s nožem, tak se ho nejdřív budu snažit přesvědčit, že zbraň opravdu použiju a když se to mine účinkem a útočník neupustí od záměru mě nožem napadnout, střelím ho bez pardonu.
Pokud by byl u toho nestranný svědek, tak bych ho jen zranil (do nohy). Kdyby svědek chyběl, tak ho prostě zabiju.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek