Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Apache - jak na více virtuálnch domén na jednom serveru ? stačí obecně ...

Zdravím, rád bych se trochu dovzdělal v oblasti správy internetového serveru a není mi v souvislosti s Apache jasná problematika fungování virtuálních domén. Je mi jasné že se jedná řekněme o adresáře ve složce httpd se jmény www.exit.cz www.enter.cz apodobne které jeden jediný server dokáže nakonec zpřístupnit skrze právě tyto dns adresy zadané do prohlížeče ... to je patrné z uživateského hlediska, ale jak to funguje uvnitř ? Tj. ty domeny patrně musím mít zaregistrovány, jejich hosting nepotřebuji, jak zajistím aby po zadání adresy uživatel skončil na mém počítači a vylistoval se mu index.php s příslušného podadresáře webového prostoru ?

Stačí mi jen nástin toho podstatného, jako nakopnutí pro další studium dokumentace abych před tím než se do dokumentace pustím měl alespoň jakousi představu.

Předmět Autor Datum
Ano, podminkou je, aby uzivateluv prohlizec priradit domena.com = IP adresa, tedy zaznam v DNS nebo…
JR_Ewing 18.05.2007 13:19
JR_Ewing
díky za nakopnutí :beer:
Mark 18.05.2007 13:37
Mark
užitečná byla poznámka k host souboru :-) předpokládám že jej mohu použít při testování správného na…
Mark 18.05.2007 13:49
Mark
potvrzuji, me k tomuto ucelu doma slouzi lokalni DNS :-) poslední
JR_Ewing 18.05.2007 14:05
JR_Ewing
Tak predovsetkym by ti malo stacit nastuvodat si virtual hosty v apachovi. Su tam priklady jak na je…
fleg 18.05.2007 13:22
fleg
Jako nástin perfektní, díky. Mohl jsem to sice vytušit, ale je dobré když má člověk jistotu, že :-).…
Mark 18.05.2007 13:35
Mark
Na rychle rozbehanie nemusis ani velmi studovat. Spust apacha v defaulte a nastav si prvu domenu pod…
fleg 18.05.2007 13:58
fleg

Ano, podminkou je, aby uzivateluv prohlizec priradit domena.com = IP adresa, tedy zaznam v DNS nebo berlickou v hosts souboru :-) Ta IP adresa bude pro dotycne domeny pro vsechny stejna. Co se tyce apache, tak se ke kazdemu "prostoru s adresarovou strukturou daneho serveru" priradi nazev. Kdyz prijde pozadavek na dane jmeno, apache sahne do toho spravneho prostoru pro index ( ci co mas nastavene jako hlavni soubor ). Je dobre mit take osetren pripad, kdyz prijde pozadavek na jmeno, pro ktere nemas data ( podvrhnute treba v hosts souboru ).

užitečná byla poznámka k host souboru :-) předpokládám že jej mohu použít při testování správného nastavení virtuálních domén v apache ještě předtím než vůbec server pustím z lokálu ven (tedy suplovat jím funkci DNS předtím než DNS budou ukazovat na IP mého stroje), ze ?

Tak predovsetkym by ti malo stacit nastuvodat si virtual hosty v apachovi. Su tam priklady jak na jednu tak aj na viac ip.
Kazda domena musi mat samozrejme svoj dns zaznam. Tento zaznam presmeruje kazdu poziadavku na urcitu ip. Na ip nacuva apache ako http server a podla svojho konfigu rozdeluje poziadavky. Na jednej ip ti moze takto bezat viacero domen (u mna napr niekolko desiatok...cez 100 som sa este nedostal;o).
Neviem aku verziu apacha pouzivas ale ak apache2, tak tam to mam tak, ze kazda domena ma svoj subor v ktorom sa nachadzaju jej subdomeny.
V predchadzajucej verzii apacha boli vsetky domeny v konfigu apacha.
Konfig danej domeny obsahuje port na ktorom domena pocuva, jej nazov (pripadne alias), umiestnenie domeny a umiestnenie logu. Pri https sa pridava este spustenie ssl engine a certifikaty.

Na rychle rozbehanie nemusis ani velmi studovat. Spust apacha v defaulte a nastav si prvu domenu podla dokumentacie. Neskor mozes uz doladovat vecicky typu +-Indexes, allow/deny overide a pod.
Inak predpokladam, ze to chces pod windows takze tam je to trosku ine ako pod linuxom. S windows apachom som sa stretol ale uz velmi velmi davno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru