Avatar uživatele
Drap

Jak může nějaký městský soud zakázat stávku, když je toto právo zaručováno Listnou občanských práv ?

Nepřísluší toto ústavnímu soudu ? Pokud je to vůbec možné soudit ?
Doplňuji:
Tato stávka nemá nic společného s kolektivním vyxjednávání, tuďíř argument, že musí být ohláčena podle zákona o kolektivním vyjednávání je nesmysl.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Drap

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, kapka, anonym, breja před 4674 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

Na stávku je zákonný (ústavní) nárok, o tom není sporu. Ale vyhlašování stávky musí proběhnout podle zákona (o kolektivním vyjednávání).

A organizátoři prý nedodrželi lhůtu uvedenou v ustanovení § 17/4 tohoto zákona…


citace z iDnes:
http://zpravy­.idnes.cz/soud-zakazal-stavku-kdyz-bude-vlada-chce-po-odborech-vymahat-skody-10j-/domaci.aspx?c=A110611­_141310_domaci_jw

„Stávku totiž odboráři vyhlásili v pátek v jedenáct hodin dopoledne na pondělí 13. června, tedy první následující pracovní den. To podle soudu reálně neumožňuje zajistit v průběhu pracovního volna minimalizaci škod.
Za přiměřenou dobu pro vyhlášení stávky je nutné považovat lhůtu tří pracovních dnů, tak jak ji požaduje zákon o kolektivním vyjednávání. S ohledem na způsob vyhlášení je avizovaná stávka zneužitím práva na stávku a to v rozporu s dobrými mravy a nelze ji proto považovat za zákonnou,“ tlumočila rozhodnutí soudu Lhotáková.

Doplňuji:
Já vím, že tato stávka nemá nic společného s faktickým ´kolektivním vyjednáváním´ a vím, že existují dva rozdílné právní výklady:

  1. pokud se nejedná o stávku, která je důsledkem kolektivního vyjednávání (což je tato stávka) → tak se na ni nevztahuje zmiňovaný zákon
  2. na každou stávku se vztahuje zákon o kolektivním vyjednávání

Osobně se kloním k názoru ad 2).., ale nesdílím postup Nečasovy vlády, která takto ´vyhrožuje´, protože si vůběc nepomůže, maximálně stavku oddálí o týden a protest bude ještě silnější .

Zdroj: http://www.pod­nikatel.cz/za­kony/zakon-c-2-1991-sb-o-kolektivnim-vyjednavani/cele-zneni/

Upravil/a: standa

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Standa, jako vždy exaktní a věcný. Ostatní názory vnímám spíše jako subjektivní bez právního povědomí.
Jen zapomněl na jednu drobnost, na níž si vláda nechala vypracovat již ve čtvrtek právní analýzu. Z ní vyplývá kromě povinné ohlašovací lhůty 3 pracovních dnů (a tady tudíž může Městský soud vydat předběžné opatření), rozhodující argument Zákon o stávce zná pouze pojem stávky vůči zaměstnavateli, ale nikoliv proti vládě. Na to se vztahuje Zákon shromažďovací a ten se aplikuje na demonstrace a podobné procesy, které ovšem mají také svá pravidla.
A konečně plánováné blokace komunikací jsou jednoznačně protizákonné, protože znemožňují provoz sanitek, požárníků apod., vytváří kolaps a hospodářské škody vymahatelné soudně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
olda12

protože se má makat vod nevidím do nevidím a nevymejšlet zbuze

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Pokud mají odbory rozum, tak na toto pondělí stávku odvolají, poděkují Nečasovi za upozornění na zákon (ohlášení 3 pracovní dny předem) s tím, že jim to uniklo (tři dny a tři pracovní dny je sice rozdíl, ale lze to pochopit, že se přehlédne) a vše svolán a pátek nebo následné pondělí.
Mám totiž pocit, že dost lidí kteří váhali jak se ke stávce postavit vláda zas popudila, protože když ona potřebuje, tak zákon požaduje dodržovat, když se jí to nehodí, tak na zákony kašle. Stačí se podívat průřezem na veřejné zakázky které jsou zadávány vládou, respektive jednotlivými ministerstvy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek