Avatar uživatele
mmtt

Jak na cerpani dovolene pri dvanactkach?

Dobry den .. Potreboval bych poradit ohledne dovolene.. Pracuji dvanactihodinove smeny kratky a dlouhy tyden 2 a 5 dni. Pokud si chci vzit volno v kratkem tydnu drive sem si vzal dva dny dovolene pocitane jako 22 hodin .. Nyni mi bylo receno ze cerpani dovolene bude pocitane na 7,5 hodin v praxi priklad dovolena streda a ctvrtek drive dva dny dovolene 2×11 hodin nyni najednou streda a ctvrtek pracovni doba od 7 do 15:00 a dovolena 2X 7,5 hodiny ale zaroven mi vznika dalsi pracovni den jelikos normalne delam od 4:30 do 16:30 tak se ptam jak je to spravne je mi divne ze se mi narok dovolene pocita z odpracovanych dnu pri dvanactkach a pak si musim vybirat dovolenou pri 7,5.. Muj uvazek je 37,5 hodiny tydne odpracovane smeny 182 za rok.. Dekuji za jakoukoliv odpoved..

Zajímavá 0 před 3332 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Ano tak je to správně. jinak je to ale jenom na vůli zaměstnavatele. Pokud by jsi chtěl za ty dva dny čerpat více dovolené , musely by to být tři dny a zaměstnavatel by měl vyhotovit takový harmonogram, pro případnou kontrolu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

K posouzení situace bohužel neuvádíte dostatek informací.
Zaměstnavatel může postupovat správně.


Je potřeba odlišit nárok na dovolenou, který se stanoví v týdnech,
od náhrady mzdy za dovolenou (za dovolenou nenáleží mzda).

Každému zaměstnanci, který u zaměstnavatele odpracuje celý kalendářní rok (jehož zaměstnání bude trvat od 1. ledna do 31. prosince), vznikne po odpracování 60 pracovních směn nárok na roční výměru dovolené v délce 4 (u některých zaměstnavatelů 5) týdnů.

Pokud se v průběhu roku nemění délka pracovních smen, je jednou z možností použití průměru. Odracujete-li jeden týden 2 pracovní směny a další týden 5 pracovních směn po 11 hodinách, odpracujete za dva týdny 7 pracovních směn
a 77 pracovních hodin, což ± odpovídá stanovené pracovní době (37,5 hodin týdně).

Zaměstnavatel může místo skutečného počtu pracovních směn připadajících na konkrétní týden dovolené vyplatit náhradu mzdy za 5 × 7,5 hodin bez ohledu na to, jestli dovolenou čerpáte v dlouhém nebo krátkém týdnu. [Při dovolené v krátkém týdnu obdržíte stejnou náhradu mzdy jako v týdnu dlouhém.]

Čerpáte-li dovolenou po dnech, může se Vám to zdát poněkud nesrozumitelné.
Je však potřeba si uvědomit, že při tomto způsobu sice jakoby vznikne „další pracovní den“, ale zároveň i „další den dovolené“, který můžete čerpat jindy.

Není úplně jednoduché to přes internet vysvětlit. Ale máte nárok na vysvětlení výpočtu mzdy (včetně výpočtu náhrady za dovolenou), na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě Vám byla mzda vypočtena, a na kopie těchto podkladů na náklady zaměstnavatele.

Zajděte si za mzdovou účetní a nechte si výpočet podrobně vysvětlit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek