Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak na instalaci Ubuntu (Linux)?

Dobrý den,

mám starší počítač s OS Windows XP Professional SP 2, Intel Celeron CPU 2,80 GHz, 496 MB RAM.
Už mě začíná štvát svojí děsnou pomalostí a tak si chci koupit nový. Normálně bych ho vyhodil, ale kamarád ho chce, že prý dětem na rozbití stačí. :-)

Vzhledem k tomu, že jsem tam měl za ty léta spoustu dat, rád bych ho nějak před předáním pročistil. Tudíž jsem si zálohoval, co jsem potřeboval a pak jsem chtěl Win XP reinstalovat. To by se i zformátoval disk, že? To bych právě potřeboval.

Jenže známej, že prý si tam dá Ubuntu. Tak to mu ho tam radši dám sám. Mám Ubuntu verzi 13.04. Jde to spouštět i bez instalace. Lze to však ale hlavně nainstalovat? A jak, aby se původní winxp odstranily a disk se před instalací Ubuntu zformátoval?
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale já s Linuxem nikdy nic nezkoušel, tak se radši ptám.

A jdou na Ubuntu spouštět (v nějakém emulátoru)i programy pro Windows? Třeba legální windows office 2003? To známýho zajímalo, prý je na to zvyklej, ale já to nevím.

A při instalaci Ubuntu bude chtít PC nějaké ovladače nebo tak něco?

Děkuji a hezký den.

Pepa

Předmět Autor Datum
Instalátor Ubuntu je velmi user frendly. Stačí zvolit, že se má použít celý disk a instalátor vše ud…
Niko Bellic 01.08.2013 11:17
Niko Bellic
512 RAM nie je problem Ubunutu ale desktopoveho manazera. Ten zerie kopec Ramky, cize staci zvolit i…
fleg 01.08.2013 11:22
fleg
Bude to samoyrejme v defaultu pomalejsi, protoze Unity je desnej zrout vykonu. Neni ale nic jednodus…
Redmarx N 01.08.2013 11:23
Redmarx N
Pichnes cd, spustis instalaciu na disk. Pocas instalacie ti Ubuntu ponukne niekolko moznosti, prva b…
fleg 01.08.2013 11:21
fleg
Díky všem za rady. A pěkněj den přeju. poslední
Pepík 01.08.2013 11:31
Pepík

Instalátor Ubuntu je velmi user frendly. Stačí zvolit, že se má použít celý disk a instalátor vše udělá sám. Office pojede přes wine. Velmi jednoduše lze zprovoznit přes PlayOnLinux. Ovladače jsou případně potřeba až po instalaci a jen pro grafickou kartu. Nic víc. Ale necelých 512 MB RAM je málo i pro Ubuntu. Svižnější, než XP to asi moc nebude..

Pichnes cd, spustis instalaciu na disk. Pocas instalacie ti Ubuntu ponukne niekolko moznosti, prva bude, ze sa nainstaluje spolu s XP, ale bude chciet vytvorit oddiel. To nerob respektive kludne sprav, ale rovno odstran vsetky oddiely na disku, cim sa disk nasledne zformatuje.
Ovladace to nebude chciet ziadne, je vsak mozne, ze nieco nebude instalacii fungovat spravne. U desktopov je to vsak zriedkave.
Emulator je Wine, ale podla prepisu to vlastne nie je emulator (Wine Is Not Emulator). Podstatne vsak je, ze tam mozes spustat programy urcene pre Win.
Na MS Office nech kasle, ma pod linuxom nativny Open Office, ktory je plnohodnotnou nahradou (pouzivam uz vyse 6 rokov).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru