Avatar uživatele
rmajlka007

Jak na trvalé smazání dat v počítači?

Ahoj, prodávám počítač a potřebovala bych aby se všechna data z pc vymazala. Obyčejné přeformátování prý na to nestačí, je to prý snadno obnovitelné. Neznáte nějaký JEDNODUCHÝ program, kterým to lze vymazat? Zkoušela jsem jakýsi DBAN, ale po vypálení mi program nenabíhá. Chápu, že se mi jistě všichni počítačoví odborníci vysmějí, ale jsem fakt amatér 😁 Děkuji za rady

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Elk, gecco před 3264 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Otázkou je, nakolik jsou tvá data ´citlivá´*) – pokud jde o nějaké hambaté fotky nebo lechtivé texty (apod.), bohatě stačí Ccleaner ( http://www.pi­riform.com/ccle­aner/download/stan­dard ), v levém menu Nástroje, pak Čistič disku – zvolíš Vyčistit celý disk, Počet přepsání (kolikrát se jednotlivé ´bitíky´ přemažou) a logické jednotky – nějakou dobu to bude pracovat.
Pak stačí disk běžným způsobem přeformátovat (případně nainstalovat OS) a je to.
Samozřejmé je, že nemůžeš mazat oddíl, ze kterého bootuješ (tedy si musíš udělat bootovaci CD nebo flashku (a nebo disk vyndat a připojit do jiného počítače).
___
´Profíci´ postižení opravdu tajnými daty pak disky destruují teplem (ideální je vysoká pec) a nebo v případě potřeby rychlého řešení méně dokonale mechanicky (buchar).
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Ak chcete mať naozaj istotu, vymeňte disk.
Mechanické riešenie a la gecco je naozaj účinné. V prípade, že disk chcete naozaj zachovať, nabootujte počítač externým systémom cez CD, alebo USB kľuč a disk najprv prebehnite softwrovou skartovačkou a potom viackrát preformátujte hlbokým formátovaním. Jedno formátovanie nestačí. Sú programy, ktoré dokážu obnoviť dáta aj z preformátovaného disku, preto treba formátovať viackrát, zrušiť a opäť nastaviť partície a znova preformátovať. Slovom lepšie je investovať do kladiva, prípadne mikrovlnky a nového disku.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?arygnoc Nahlásit


Avatar uživatele
Luxx

harddisk se formátuje při přeinstalaci Windows

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jáára

Luxx: zachránil sem data, cenné fotky a videa z disku, který byl formátován a nainstalovaný windows xp. kdybych věděl v roce 2007 to co teď, tak sem o data nikdy nepřišel.

Darik's Boot And Nuke – DBAN je na vymazání ideální nástroj.
Je taky na Hirens Boot CD
další možnost zahladit data je Low Level Format. (Lowvel)

Dotazy?
>> do diskuze

Doplňuji:
tokamak je jistota, no

Upravil/a: jáára

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

pripájam sa k led – najbezpečnejšia metóda je likvidácia disku.

pokiaľ do nového hdd investovať nechcete, skúste Hard Drive Eraser – som spokojný (mazal som s tým firemné data).

;-Q

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
postcd

používám již zmiňovaný program ccleaner, nejlepší bude googlit a najít nějaký návod jak na to: google.cz: jak bezpečně smazat disk
ty programy fungují na principu přepsání dat novými daty (například náhodnými)
Doplňuji:
a je to bezpečné (to mazání vícenásobným přepisem), podle mě by to neobnovila ani zdejší tajná služba ani policie, natož pak nějaký amatér který tvůj PC koupí. navíc určitě nejde o tak tajná data, riziko zneužit je zanedbatelné.

Upravil/a: postcd

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zelí

Magnetická pec.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek